Spotify presudio

Guiness u svoju knjigu rekorda upisao The Weeknda kao najpopularnijeg glazbenika na svijetu

T.I.

Foto: Nicolas Padovani/Wikimedia Commons

Foto: Nicolas Padovani/Wikimedia Commons

Na odluku je očito najviše utjecala činjenica da je s krajem veljače kanadski superstar prvi na Spotifyju dosegao brojku od 100 milijuna slušatelja mjesečno ostavivši iza sebe uvjerljivo svu konkurencijuPostoje najprodavaniji albumi i najprodavaniji singlovi, najgledaniji spotovi i najposjećenije turneje…Pa ipak, to tko je najpopularniji glazbenik na svijetu se uvijek nekako svodi na subjektivne procjene i nije lako reći jesu li bili popularniji Beatlesi ili Stonesi u svoje vrijeme, Queen ili U2, Oasis ili Blur u svoja vremena.


Guinessova knjiga rekorda ne dopušta subjektivne ocjene, sve je u mjernim jedinicama, sekundama, metrima i po egzaktnim kriterijima. Pa im valjda treba vjerovati kad su u svoju knjigu rekorda upisali The Weeknda kao najpopularnijeg glazbenika na svijetu.


Organizacija je pop zvijezdi pravog imena Abel Makkonen Tesfaye dodijelila titulu u ponedjeljak nakon analize podataka sa sveprisutne glazbene platforme Spotify.
Na odluku je očito najviše utjecala činjenica da je s krajem veljače kanadski superstar prvi na Spotifyju dosegao brojku od 100 milijuna slušatelja mjesečno ostavivši iza sebe uvjerljivo svu konkurenciju. Primjerice, prva iza njega je Miley Cyrus s 82,4 milijuna slušatelja, pa slijedi još ženskih zvijezda, Shakira, Ariana Grande, Taylor Swift i Rihanna. Sljedeći mušakarac na listi je Ed Sheeran sa 77,5 milijuna slušatelja.


I nakon prelaska te magične granice Weekend je do danas privlačio novu publiku,  još 11,4 milijuna novih slušatelja prema izvješću Guinessa.


Danas ljudi slušaju glazbu na razne načine i na razne izvore, prodaja nosača zvuka više nije najrelevantniji moment nečije popularnosti iako je nekad bio najpouzdaniji. Recimo, najprodavaniji album na najvećem diskografskom svjetskom tržištu, SAD-u, bio je „Midnight“ Taylor Swift, a ona je na najpopularnijoj glazbenoj striming platformi ipak daleko od Weekenda.


U tom segmentu, sumnje nema, u Guinessovoj knjizi rekorda i dalje stoji da je najprodavaniji album svih vremena „Thriller“ Michaela Jacksona. I to se vjerojatno neće nikada promijeniti.