Ljeto na Gradini

Grupa Jonathan na Trsatu vratila Riječane u staro normalno

Ervin Pavleković

Što nam može zamijeniti onaj doživljaj koncerta koji se odvija pred našim očima i kojeg slušamo uživoPonovni začetak života kakvog svi znamo i kakvog smo na određen period morali zaboraviti ipak je tu, pred nama, posebice onaj vid života koji se tiče uživanja u svim onim događajima koji se odvijaju uživo pred publikom.


Takvo što zasigurno oduševljava sve koji su željni bilo kakvog kulturnoga sadržaja u našemu gradu, pa tako i glazbe i svirke uživo, jer što nam može zamijeniti onaj doživljaj koncerta koji se odvija pred našim očima i kojeg slušamo uživo.


Riječani će tako ovoga ljeta moći uživati u više koncerata na trsatskoj Gradini u sklopu manifestacije Ljeto na Gradini koja će ove godine imati svoje 16. izdanje, a kao uvod u taj festival večeras je nastupila jedna od najpopularnijih riječkih grupa čak i izvan naših granica – grupa Jonathan.
Za riječku, domaću, publiku i brojne obožavatelje, ova je grupa pripremila gotovo dvosatnu svirku i set pjesama koji se sastoji od starih i svima već znanih hitova grupe poput “Maggie”, “Heaven”, “Allison”, no i nekih novih, kao što je recimo posljednji singl “Falling” objavljen u veljači ove godine. Grupa je vidno osjećala uzbuđenje zbog svirke uživo i publike pred njima nakon duljeg perioda, što je samo nekoliko mjeseci prije bilo nemoguće, no ipak, to se uzbuđenje nije osjetilo kao trema, već upravo suprotno, radilo se o čistoj adrenalinskoj i energetski “nabrijanoj” svirci na zadovoljstvo publike koja je, jasno je, uživala je u hitovima benda na engleskome jeziku i pokazivala to talasima tjelesa u ekstazi.


Foto galerija: Grupa Jonathan nastupa na Trsatu Foto: Marko Gracin


Kako je grupa u posljednjem, nedavnom razgovoru prije samog nastupa za naš list izjavila, jedva su dočekali ovaj nastup, a tijekom gotovo nedavne nemogućnosti da se nastupi i svirke održavaju uživo, kako su rekli, nakupili su se energije koju su jedva dočekali ispucati, što se, dakako, osjetilo i večeras na koncertu na Gradini koja uvijek nekako svojom lokacijom zaokruži svaki događaj i da mu jednu posebnu atmosferičnost, pa tako i ovom subotnjem koncertu grupe Jonathan.


Podsjetimo, grupa Jonathan u veljači ove godine imala je promociju novog singla “Falling”, što je prvo studijsko izdanje nakon tri godine i svojevrsna najava novog smjera kretanja benda. Nedugo nakon objave novog singla, objavili su i specijalno limitirano izdanje vinil albuma “To Love” (2017) i “To Hold” (2018). Prvim studijskim albumom “Bliss” iz 2014. godine osvojili su hrvatsku scenu, a u manje od šest godina grupa se probila među vrlo cijenjene bendove u regiji sa zanimljivim i uvijek kvalitetnim nastupima uživo, što su, dakako, dodatno potvrdili i brojnim nastupima u poznatim klubovima i festivalima.Naravno, ne smijemo zaboraviti niti popratne nastupe uz svjetski poznate bendove kao što su Editors i Killers te američku klupsku turneju u Austinu, stoga uopće ne čudi usporedba ovog riječkog benda s poznatim bendovima kao što su Placebo, Editors, Queens of the Stone Age, Franz Ferdinard i s drugim.