KKL

GIIPUJA Damjana Grbca obilježava jubilej Ivana Matetića Ronjgova

Portal Novi list

Foto KKL

Foto KKL

Povezujući etno glazbu Istre i Kvarnera sa suvremenim jazzom, Damjan Grbac otisnuo se na intrigantno glazbeno putovanje, jedno od onih koje nadilazi ograničenja prostora i vremenaNa Crekvini u Kastvu u sklopu 29.Kastafskog kulturnog leta održan je koncert projekta GIIPUJA.


Ovaj koncert, zajedno sa koncertom Klape Kastav, obilježit će 140. obljetnicu rođenja i 60. obljetnicu smrti Ivana Matetića Ronjgova, velikog hrvatskog skladatelja, melografa i glazbenog pedagoga.


Novi zvukovi, novi aranžmani, nove skladbe, nove suradnje, interesantni ambijenti, originalan i prepoznatljiv zvuk, utkani su u GIIPUJA projekt za ovu priliku i ovaj koncert, temeljen na motivima tradicionalne glazbe Istre i Primorja, s naglaskom na djela i aranžmane Ivana Matetića Ronjgova.
Materijale potrebne za realizaciju koncerta ljubazno je ustupila Ustanova “Ivan Matetić Ronjgov”. A upravo u radu Damjana Grbca i njegovog kvarteta “Damjans” kroz GIIPUJA projekte pronalazimo i pratimo poveznicu sa radom Ivana Matetića Ronjgova.


Iza imena “GIIPUJA” stoji akronim za “Glazba Istre I Primorja U Jazz Aranžmanima”.Povezujući etno glazbu Istre i Kvarnera sa suvremenim jazzom, Damjan Grbac otisnuo se na intrigantno glazbeno putovanje, jedno od onih koje nadilazi ograničenja prostora i vremena.


Vješto interpretirajući glazbeno stvaralaštvo prošlosti kroz suvremene muzičke prakse, progovarajući jezikom tradicije kroz slobodu improvizacije te oživljavajući stoljetnu imaginaciju minulih generacija.


Damjan Grbac, autor, aranžer i vođa kvarteta, i kvartet Damjans svakim novim koncertom i diskografskim izdanjem provode nas kroz jedinstveno glazbeno iskustvo, promovirajući hrvatsku autohtonu glazbu, aktualizirajući je u suvremenom kontekstu i otvarajući joj vrata u svijet popularne glazbe kako bi nastavila živjeti za nove generacije.


Kvartet Damjans su – Damjan Grbac (kontrabas), Tonči Grabušić (bubnjevi), Aldo Foško (klarinet i bas klarinet) i Marko First (violina i sopile).


Kako bi djela i aranžmani Ivana Matetića Ronjgova u GIIPUJA izdanju ostali trajno audio i video zabilježeni, pobrinut će se Igor Modrić, Robert Kalčić i G.I.S. d.o.o..