Ignoriranje stvarnosti

Doček Nove godine u Trumpovu resortu uz Vanilla Icea bez maski i socijalne distance

Tihomir Ivka

Foto: Flickr

Foto: Flickr

U novogodišnjoj noći u resortu Mar-a-Lago na Floridi, mjestu gdje će Donald Trump provesti umirovljeničke dane, organiziran je doček za petstotinjak gostiju na kojem nije bilo ni socijalne distance ni nošenja maski. Navodno se očekivao i sam predsjednik Trump, no ipak se nije pojavioKad su se u godini iza nas otkazivali svi veliki događaji, od glazbenih festivala do velikih sportskih natjecanja u slabo naseljenoj Južnoj Dakoti između 7. i 16. kolovoza okupilo se nevjerojatnih 460 tisuća bajkera u Sturgisu na tradicionalnim godišnjim moto susretima.


Branili su to svojim načinom života, slobodom pojedinca koju nijedna država ne bi trebala ograničavati. Na tim susretima nastupili su i rock bendovi istog stava i niske svijesti o posljedicama, najpoznatiji među njima surf pop punkeri Smash Mouth i stari rokeri Quiet Riot poznati po hitu „Come On Feel The Noise“. Iako to okupljenima tamo to nije tako izgledalo, počinili su mnogo štete ja javno zdravstvo SAD-a.


Znanstvenici sa Sveučilišta San Diego u svojoj su studiji o ovom slučaju došli do zaključka da je moto susret u Južnoj Dakoti bio odgovoran za 266 tisuća dodatnih novih slučajeva zaraza koronavirusom u 30 dana nakon događaja, što je u tih mjesec dana bilo 20 posto svih slučajeva zaraze u cijelom SAD-u. Nadalje, izračunali su da je javno zdravstvo ovaj broj novih, dodatnih i nepotrebnih slučajeva, izazvalo zdravstvene troškove od vrtoglavih 12,2 milijardi dolara. To je dovoljno novca da se svakom od 460 tisuća prisutnih bajkera isplatilo 26 tisuća dolara da ostanu doma. S obzirom da je i nakon mjesec dana moto susret u Sturgisu generirao nove slučajeve COVID-a širom zemlje (jer su i sudionici došli sa svih strana SAD-a), to bi za SAD generalno bio isplativiji potez.
No, neki i to vrlo utjecajni i navodno inteligentni, nikako da nauče. Spin javlja da je u novogodišnjoj noći u resortu Mar-a-Lago na Floridi, mjestu gdje će Donald Trump provesti umirovljeničke dane, organiziran doček za petstotinjak gostiju na kojem nije bilo ni socijalne distance ni nošenja maski. Navodno se očekivao i sam predsjednik Trump, no ipak se nije pojavio. No, bili su tu njegovi sinovi Eric i Don jr., njegovi intimusi i pristalice, od biznismena, „kralja jastuka“ Mikea Lindella koji smatra da je Trumpa Americi poslao sam Bog, preko poznatih lica s Fox News TV-a do bivšeg gradonačelnika New Yorka i sadašnjeg Trumpovog adokvata u neuspješnom pravnom osporavanju rezultata izbora, Rudyja Giulianija.


Što se tiče glazbe i ovdje nije prošlo bez zvijezda koje su bile voljne sudjelovati u mogućem novom izvoru zaraze korona virusom. Za petstotinjak gostiju Vanilla Ice je odrepao svoj jedini hit „Ice, Ice Baby“, a ostarjeli Mike Love nastavio je koristiti ime Beach Boysa iako su ga Brian Wilson i Al Jardine prozivali zbog zlouporabe slavnog imena za Trumpovu političku promociju. Kako je to sve izgledalo lijepo se vidi u nastavku. Kao u dobra stara vremena kad pandemije nije bilo. Inače, zaraza i dalje uzima žrtve širom svijeta. U novogodišnjem danu SAD bilježe skoro 150 tisuća novih registriranih slučajeva i skoro dvije tisuće umrlih.