Novo izdanje

Čuvena glazbena diva Radojka Šverko otvara četvrti Rapski jazz festival

Kim CuculićČetvrto izdanje Rab Jazz Festa ove godine trajat će četiri dana, od 5. do 8. rujna, te će se održati na nekoliko lokacija ovog pitoresknog otočnog mjesta koje sad već tradicionalno postaje jezgrom kulturnih zbivanja za sam kraj ljeta na Jadranu. Umjetnički direktor festivala, Bruno Mičetić, i za ovu je godinu odabrao vrhunsku glazbenu elitu. Skrivene pozornice romaničko-renesansnog bisera Jadrana, poput lokaliteta zvonika sv. Ivana Evanđelista, parka Dorka ili Vile Mihač, poslužit će kao bajkovita kulisa za nastupe cijenjenih veličina hrvatske glazbene scene i gostiju.


Čast otvaranja ovogodišnjeg izdanja pripala je čuvenoj, i često skromnoj glazbenoj divi koju krasi vokal svjetskih razmjera – Radojki Šverko. Jedna od najeminentnijih pjevačica u povijesti hrvatske glazbe svojim će glazbenim interpretacijama uvesti u čaroliju Rab Jazz Festa, a večer prvog dana festivala nastavit će se uz nastup virtuoznih glazbenika Vasil Hadžimanov Banda koji će kasnu ljetnu večer obojiti bojama balkanskih tradicionalnih ritmičkih korijena isprepletenih modernim ritmovima jazza i rocka.


Drugi dan festivala, 6. rujna, nastavit će se uz nastupe Jacopo Zanette – Jim Marshall Quarteta i Uroš Perić Kvarteta s posvetom legendarnom Rayju Charlesu, dok se 7. rujna nastavlja druženje uz Duško Gojković Kvintet i jednu od najznačajnijih i najsvestranijih osobnosti na hrvatskoj glazbenoj sceni – Tamaru Obrovac. Tamara Obrovac TransAdriatic Quartet predstavit će posljednju studijsku avanturu »TransAdriaticum«, koja će se savršeno uklopiti u atmosferu otočnog festivala. Četvrto izdanje Rab Jazz Festa privest će se kraju glazbenom večeri uz Branimir Gazdik Kvartet i Ansambl Jazz Salsa Philosophia, a posebnu notu ovim večerima, kao i prethodnih godina, pružit će opuštena druženja okupljenih glazbenih entuzijasta u pitoresknim lokalima Moderato Caffeu i beach baru Banova Villa, čiji su vlasnici Goran Ćuk i Marin Javoran, zaljubljenici u jazz, zaslužni za ideju i realizaciju ovog festivala. Jedinstveni Rab Jazz Fest po četvrti put za redom potvrdit će Rab kao grad razigrane autorske i kulturne scene – najavljuju organizatori.