22. izdanje

China Moses glavna je zvijezda Liburnia Jazz Festivala: ‘Glazba je univerzalni jezik’

Kim Cuculić

Dvadeset i drugo izdanje bit će održano od 1. do 3. srpnja u Opatiji.Dvadeset i drugo izdanje Liburnia Jazz Festivala održat će se u Opatiji, kao i uvijek – prvi vikend u srpnju, od 1. do 3. srpnja jazz će zauzeti lungomare, tržnicu, opatijski park i, naravno, veliku scenu Ljetne pozornice.


Festival u petak, 1. srpnja, tradicionalno otvara Puhaći orkestar Lovran koji će u stilu dixieland parade radoznalce zatečene na lungomaru dopratiti do Ljetne pozornice.


Na Ljetnoj pozornici Dina e Mel uz gitarskog virtuoza Miroslava Tadića i Yvette Holzwarth oživit će stare zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa. »Bërbili/Slavuj« je autentična i originalna mediteransko-orijentalna glazbena priča nadograđena novim, izuzetno snažno profiliranim obradama ovih vrhunskih glazbenika.


Dobre vibracije
Subotnje jutro, 2. srpnja, mnogi će prvu kavu popiti uz zvukove francuske glazbe u obradi Elvisa Stanića, Spartaca Črnjarića i Darka Mihelića okupljenih pod nazivom French Touch: Accordeon Project.


Pozornica ispred Umjetničkog paviljona »Juraj Šporer« s izložbom Salvadora Dalija, mjesto je za uživanje, poneki koktel i glazbu novog projekta Luisa Bonille i prijatelja – »Exploding Pig«. Njihova glazba se često opisuje kao »Jazz meets 70’s porn music«, a zrači dobrim vibracijama jazza, hip hopa, psihodeličnog lounga i lo-fi beatova.


A u večernjim satima, na Ljetnoj pozornici će nastupiti zvijezda ovogodišnjeg Liburnia Jazza – China Moses. Kći Dee Dee Bridgewater nije samo od majke naslijedila glas i talent za glazbu, već je osmislila arhetip jazz vokala za novo doba, iscrtala svoj vlastiti glazbeni svemir i spojila jazz, soul, hip hop i house.


Finale


Finale Liburnia Jazza će u nedjelju, 3. srpnja, zaključiti Željka Veverec, koja će pod umjetničkim imenom Je Veux predstaviti svoju autorsku glazbu, poigrati se poznatim i manje poznatim pjesmama stranih i domaćih autora uz trio odličnih glazbenika s kojima istražuje granice glazbene igre i stapa neosoul, funk, pop, jazz, elektro u jedno tijelo.