Plesni performans

4 WALLS Flame otrkiva skrivene priče

Danijela Bauk

Foto: KARLO MARKOVIĆ

Foto: KARLO MARKOVIĆ

Flame želi osvijestiti stvarne društvene probleme i priče stvarnih ljudi, koje su dio svakodnevice, a opet ostavljene po strani i zatomljene poput obiteljskog nasilja, život u siromaštvu ali i izolacijiRIJEKA – Kad bi vaša četiri zida mogla govoriti, koju bi priču ispričali – pita se plesna grupa Flame koja je pripremila zanimljiv plesni performans »4 walls«, čija će se premijerna izvedba održati večeras u prostoru Exportdrva, s početkom u 21 sat.


– Performans »4 walls« prikazuje tri priče koje se obično događaju i skrivaju unutar četiri zida. Tri su glavne uloge – Sara Rožić, koja tumači ulogu žrtve obiteljskog nasilja; Jelena Braut, čija priča dočarava život u siromaštvu i borbu za opstanak vlastite obitelji, te Ivana Tus, koja plesom prikazuje priču o životu u izolaciji. Ostatak plesnog ansambla, sastavljen od 12 drugih plesača, utjelovljuje društvo te svojim plesom i pokretom dočarava reakcije društva na ove priče – odnosno nedostatak iste. Plesna grupa Flame ovim performansom koristi umjetnički izričaj da bi javnosti približila i osvijestila ove stvarne društvene probleme i priče stvarnih ljudi, koje su dio svakodnevice, a opet ostavljene po strani i zatomljene, objašnjava Karla Glažar.


Autentične i istinite priče okosnica su i temelj ovog performansa. Naime, tijekom pripreme performansa, plesna grupa Flame surađivala je s brojnim riječkim udrugama. SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava približio je priče žrtava obiteljskog nasilja – tko su one, kako doživljavaju nasilje, kako ono djeluje na njih i kako se nose sa stanjem u kojem se nalaze? Na takva i slična pitanja odgovarali su i korisnici Centra za kulturu dijaloga – obitelji lošijeg imovinskog statusa. Kao partner u projektu djeluje Udruga za pomoć ovisnicima »Vida«, koja je još prošle godine provodila projekt istraživanja nasilja nad starijim osobama. 


Istinske sudbine
U ovom projektu, vođeni su razgovori s osobama starije životne dobi koje su kao čest oblik nasilja navodile napuštanje od strane članova obitelji. Njihovi opisi osjećaja samoće, nemoći i napuštenosti poslužili su kao inspiracija za priču o životu u izolaciji, poručuju iz plesne grupe Flame koja se ne lipi u svojim predstavama dotaknuti aktualnih društvenih tema.


– Svaka od ovih priča ima svoj početak, no ima li i sretan kraj? Kakve su sudbine osoba koje proživljavaju ovakve situacije unutar svoja četiri zida i možemo li mi kao društvo ikako utjecati na to? Kako će izgledati društvo nastavi li ignorirati ove priče? Pitanja su to koja se postavljaju u performansu, pitanja su koja si postavljaju članovi plesne grupe.Premijerna izvedba je večeras u 21 sat. Karte je moguće preuzeti na ulazu u Exportdrvo 30 minuta prije početka performansaVlastita produkcija


Plesni performans »4 walls« u potpunosti je producirala Plesna grupa Flame. Režiju i koreografiju potpisuje Dominik Valić, dok je događaj logistički organizirala Karla Glažar. Performans se izvodi na djela njemačko-iranskog skladatelja Ramina Djawadija, a radi se o službenom soundtracku serije »Game of thrones«.


Glas u performansu daje Elena Predrag. Dizajn i izvedbu kostima potpisuje dugogodišnja suradnica plesne grupe Flame, Vera Stojaković. Oblikovanje osvjetljenja i ozvučenja prepušteno je tvrtci G.I.S. glazbena produkcija. Promotivni materijal potpisuje Karlo Marković Motion Picture. Za šminku je zadužena Laura Šmogor, a za frizuru Tena Liverić. Plesni ansambl čine Sara Rožić, Jelena Braut i Ivana Tus u glavnim ulogama te Antonia Bašković, Vanja Boškovski, Karla Glažar, Laura Ivančić, Elena Kenda, Stela Kraguljac, Mattea Linić, Martina Miliša, Nika Nasteski, Laura Šmogor, Iva Šupek i Dominik Valić kao prateći izvođači.


Karte za performans moguće je preuzeti na ulazu u Exportdrvo 30 minuta prije početka performansa.