Velika potražnja

Francuski nakladnik Harryjevih memoara morao tiskati novih 130 000 komada

Hina

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Knjiga, između ostalog, obiluje i pikanterijama iz života kraljevske obiteljiGolem interes čitatelja za memoare britanskog princa Harryja primorao je pariškog nakladnika Fayarda da otisne dodatnih 130 000 primjeraka samo dva dana otkako se u utorak pojavila na policama.


Tih dodatnih 130 000 primjeraka slijedilo je nakon “prve naklade od 210 000 komada”, rekao je glasnogovornik Fayarda.


Dodao je da će se, ovisno o narudžbama, morati tiskati nove.
Nove narudžbe za knjigu “Spare” (Rezerva), a koja se u Francuskoj prodaje pod naslovom “Le Suppléant” za sada su 20 posto veće nego što je bio slučaj s prvom nakladom memoara bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame, koji je bio blockbuster kada je objavljen 2020. godine.


U autobiografskoj knjizi Harry otkriva sve o sebi, pa tako i da je molio oca da se ne oženi Camillom, koja je danas kraljica supruga Ujedinjenog Kraljevstva.


Knjiga obiluje i pikanterijama iz života kraljevske obitelji te je Harry opisao kako ga je stariji brat, prijestolonasljednik William, fizički napao u svađi.


Nakladnik International Publisher Penguin Random House rekao je ranije ovaj tjedan da su Harryjevi memoari već prvog dana potukli rekord za neku knjigu koja nije fikcija s više od 1,4 milijuna primjeraka prodanih u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Ujedinjenom Kraljevstvu.


Britanski kralj Karlo III., te njegovi sin William u četvrtak su se prvi put pojavili u javnosti nakon objave memoara princa Harryja i njegovih tv intervjua u kojima je iznio niz optužbi na račun britanske kraljevske obitelji no nisu o tome dali nikakav komentar.


U Muenchenu je glasnogovornica nakladnika Penguin Random House rekla da su i oni počeli tiskati dodatne primjerke na njemačkom jeziku i to već na dan objave knjige.