Blockbusteri na čekanju

Filmska industrija u problemima zbog pandemije: Evo koje su sve premijere pomaknute na iduću godinu

Ivana Kocijan

Dok su ovu godinu obilježile odgode filmskih premijera, sljedeća će obilovati blockbusterima čiji se dolazak u kina željno iščekujeU godini u kojoj ništa nije izvjesno, jedno je sigurno: ako se situacija s pandemijom bolesti COVID-19 smiri, 2021. godina bit će godina puna blockbustera, potencijalnih filmskih hitova svih žanrova, posebice znanstveno-fantastične i fantastične tematike te filmova o superjunacima. Ovu su godinu, nažalost, obilježila otkazivanja, bolje rečeno, odgađanja premijera.


Adaptacija prvog romana znanstveno-fantastičnog klasika »Dina – pješčani planet« Franka Herberta u režiji Denisa Villeneuvea, željno se iščekivala i željno će se iščekivati. Naime, premijera filma čiju zvjezdanu ekipu između ostalih čine – Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgard, Zendaya, Charlotte Rampling, Jason Momoa i Javier Bardem – trebala je biti u studenom i prosincu ove godine, ali je zbog činjenice da je dobar dio kina širom svijeta zatvoren, nedavno prebačena na – listopad 2021. godine.Ako bude…
»Dina« je jedan od zadnjih filmova na podužem popisu velikih filmskih projekata čiju je promociju zakočio koronavirus. Prošlog je mjeseca novi termin prikazivanja dobio i Marvelov film »Black Widow«, koji je prema prvotnim planovima premijeru trebao imati u ožujku ove godine.


Prema sadašnjim planovima, premijeru će imati u svibnju 2021. godine, što znači da će studio u vlasništvu Disneyja sljedeće godine u kinima imati čak četiri blockbustera. U srpnju bi se u kinima trebao početi prikazivati film »Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings«, u studenom sljedeće godine premijeru bi trebao imati film »Eternals«, dok bi još bezimeni nastavak »Spider-Mana« obožavatelje tog superjunaka trebao razveseliti uoči sljedećeg Božića.


Sony Pictures u međuvremenu priprema film »Morbius«, čija je premijera najavljena za ožujak sljedeće godine te film »Venom: Let There Be Carnage«, koji bi u kina trebao stići u lipnju iako je prvotno trebao u kinima biti ovog mjeseca.Warner Bros je pak za kolovoz sljedeće godine najavio film »Odred otpisanih 2«, a pitanje je kada će u kina pustiti još jedan dugo najavljivani film »Wonder Woman 1984«. Nastavak hita iz 2017. godine s izraelskom glumačkom zvijezdom Gal Gadot u naslovnoj ulozi premijeru je trebao imati početkom ovog mjeseca, a trenutačni joj je datum premijere Božić ove godine. No hoće li zaista toga dana stići u kina, još je vrlo neizvjesno.


Ljetne odgode


Nisu samo superjunaci u problemima ove godine. Sreće nije imao ni legendarni tajni agent James Bond, čiji novi film »No Time to Die« neće imati premijeru sljedećeg mjeseca, već u travnju sljedeće godine, između ostalog i zbog zatvaranja više od 120 kina u Velikoj Britaniji i više od 500 kina u SAD-u.


Daniel Craig tako će još neko vrijeme morati pričekati oproštaj od uloge koju je odigrao pet puta. Još tri velika naslova nisu dočekala premijeru u 2020. godini. To su filmovi »Godzilla vs. Kong«, »Ghostbusters: Afterlife« i Disneyjeva kriminalistička komedija »Cruella«.


Prvi je premijeru trebao imati ovog studenog, ali je ona zbog pandemije koronavirusa prebačena na svibanj sljedeće godine. Novi »Istjerivači duhova« trebali su biti ljetni blockbuster, ali umjesto u srpnju 2020. godine, u kina dolaze u ožujku 2021. godine. Premijera »Cruelle« s Emmom Stone u naslovnoj ulozi trebala je biti uoči ovog Božića, ali će zbog svima dobro poznatih okolnosti biti, možemo se nadati, krajem svibnja sljedeće godine.