Marvelova superjunakinja

Sudeći po novom traileru, “Black Widow” sa Scarlett Johansson bit će akcijska “bomba”

Tihomir Ivka

Marvel je povukao prilično hrabar potez angažirajući australsku redateljicu Cate Shortland koja je, doduše, snimila neke hvaljene filmove (Somersault, Lore), ali nijedan nije zaradio na kino blagajnama više negoli je u njega uloženoNatasha Romanoff alias Black Widow, stari je lik iz svijeta stripova Marvela, predstavljena prvi put u Iron Manu 1964. kao ruska špijunka koja na kraju mijenja stranu i prelazi u novi tim superjunaka Avengersa. Nakon stripa, prvi put je na filmu srećemo u drugom nastavku “Iron Mana” 2010., pa onda u još pet nastavaka „Avengers“ i „Captain America“ franšiza. Sad je napokon došlo vrijeme da „crna udovica“ dobije svoj vlastiti film. Datum se zna, „Black Widow“ će u kina i na Disney plus striming platformi 9. srpnja, a pred gledateljima se ovih dana pojavio i drugi trailer.


Još 2004. godine Lionsgate osigurao je prava za snimanje filma, no nakon dvije godine, kad je film bio u fazi razvoja scenarija, odustali su. Nova  prilika da se lik Natashe Romanoff pojavi na filmu dogodila se 2009. kad je Marvel bio u pregovorima s Emily Blunt da preuzme ulogu, no prije preuzete obveze za filmsku verziju „Guliverovih putovanja“ koje se danas opravdano nitko ne sjeća, spriječile su je da se posveti projektu. Uskočila je Scarlett Johansson i ostalo je, rekli bismo, povijest.


Marvel je povukao prilično hrabar potez angažirajući australsku redateljicu Cate Shortland koja je, doduše, snimila neke hvaljene filmove (Somersault, Lore), ali nijedan nije zaradio na kino blagajnama više negoli je u njega uloženo. Ostaje da se vidihHoće li ipak biti uspješna s “Black Widow” kao što je Patty Jankins uspješna s jednom drugom superjunakinjom “Wonder Woman”, iako je baš kao i Shortland, nakon sjajnog filma “Monster” provela duge godine u relativnoj anonimnosti.
Osim Scarlett Johansson u glavnoj ulozi, ostatak glumačkog ansambla čine Florence Pugh, David Harbour, O-T Fagbenle, William Hurt, Ray Winstone i Rachel Weisz.


Što se tiče radnje, kronološki gledano, događaji su smješteni u vrijeme nakon opisanih u u filmu „Captain America: Civil War“. Natasha Romanoff ostaje sama i prisiljena je suočiti se s opasnom zavjerom vezanom uz njenu prošlost. Progonjena silom koja se neće zaustaviti dok je ne uništi, Romanoff se mora nositi s njezinom špijunskom poviješću i prekinutim odnosima koji su ostali za njom mnogo prije nego što se pridružila Avengersima.


Film je sniman širom svijeta, od Norveške, preko Budimpešte i Maroka do Atlante i Macona u Georgiji. Kao što se vidi iz trailera u nastavku, film obiluje akcijskim scenama, onim živim i onim kompjuterski generiranim bez kojih današnji filmovi o superjunacima jednostavno ne bi izgledali dovoljno uvjerljivo.