Međunarodni festival

STIFF: Festival koji donosi ponajbolje studentske filmske uratke

Ervin Pavleković

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Ovogodišnji program obuhvaća 40 filmova iz 20 zemalja koji će konkurirati za najbolji igrani, animirani i dokumentarni film te nagradu publikeUsprkos trenutnoj epidemiološkoj situaciji, Međunarodni studentski filmski festival/Student International Film Festival (STIFF) i ove će se godine održati u svojem sedmom izdanju, od 26. do 29. studenoga u Art-kinu u Rijeci, a ove godine, prvi put, ovaj će filmski festival zaživjeti i u online obliku.


U sklopu ovog jedinstvenog festivala koji donosi ponajbolje studentske filmske uratke, gledatelji će moći pogledati četrdeset filmova iz dvadeset zemalja svijeta podijeljenih u jedanaest programskih blokova. Sada već tradicionalno, filmovi se natječu za neku od četiriju glavnih nagrada – najbolji igrani, dokumentarni, animirani film te za nagradu publike.


Programski blokovi


U četiri dana ovogodišnjeg izdanja festivala STIFF, programski blokovi predstavit će gledateljima obradu različitih tema. »Rubovi«, primjerice, donose pogled na promišljanje o jednoličnosti i začahurenosti života, »Skitnice« nas odvode na put bez povratka prožet poetičnošću, dok nas programski blok »Brije« pak upoznaje s nesvakidašnjim težnjama i željama također nesvakidašnjih protagonista.
Među brojnim filmovima, od Brazila do Australije, Estonije i Norveške pa sve do nama susjednih zemalja, gledatelji će imati prilike vidjeti izraelsku izvrsnost u animaciji, kandidata za studentskog Oscara, hrvatsko-belgijski igrani film »Pečat« redatelja Lovre Mrđena koji donosi priču o suočavanju izbjeglice s birokracijom strane zemlje, zatim srpski film mladog nagrađivanog redatelja Nikole Stojanovića »Šerbet«, koji je ove godine osvojio nagradu Srce Sarajeva za najbolji studentski film te film mlade Varaždinke s riječkom adresom, Bele Bračko-Milešević »Još uvijek ne znam« koji je nastao u Blankovoj školi dokumentarnog filma za vrijeme karantene i koji prikazuje dom i odrastanje te pruža osjećaje nostalgije i melankolije.


Tri kategorije


Ovogodišnje selektorice filmskog programa su Maša Drndić, Marta Ban i Sendi Bakotić. Umjetnička direktorica festivala je Maša Drndić, a o nagradama odlučuje tročlani žiri za svaku od triju kategorija – igrani, dokumentarni i animirani film.


Međunarodni studentski filmski festival, odnosno Student International Film Festival (STIFF) pokrenut je 2014. godine u suradnji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC), s ciljem predstavljanja najboljeg od svjetske recentne filmske produkcije studentskog i debitantskog filma.


Festival je organiziran u partnerstvu s Art-kinom, EPK Rijeka 2020, Radio Rožom, a sufinanciran je sredstvima Sveučilišta u Rijeci, HAVC-a, Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) i Primorsko-goranske županije.


Više informacija o samom festivalu, kao i programu, može se naći na mrežnim stranicama festivala studentfilmfestival.eu, na Facebook stranici festivala facebook.com/stiff.rijeka ili na Instagram stranici festivala instagram.com/stiff_filmfest.


Ulaz na sve programe festivala STIFF je slobodan.


Zvučne okupacije


S ciljem istraživanja uloge zvuka u filmu i njegova utjecaja u suvremenom društvu, za ovogodišnje izdanje festivala osmišljen je popratni program pod nazivom »Zvučne okupacije«, koji će kroz audiovizualan sadržaj alterirati ulogu zvuka te ga promatra i/ili postavlja kao ravnopravnu ili pak dominantnu komponentu u odnosu na samu sliku.


Program će okupirati zvukom galerijski, virtualni, radijski i javni prostor Rijeke, a samo proučavanje zvukova našega grada otkrit će mnogo o njegovim društvenim, političkim i ekonomskim silama djelovanja.


Kroz četiri dana, točnije od 26. do 29. studenoga, na šest lokacija u gradu Riječani će moći doživjeti zvuk kroz četiri festivalska programa: Soundtrack svakodnevice (zvučne instalacije i performansi u javnom prostoru), SoundBox (multimedijalna izložba u pop-up galeriji Korzo 26c), ChatterBox (slušaonica i emisije na community radiju Radio Roži) te Zvučne okupacije (multimedijalna izložba u Omladinskom kulturnom centru Palach).


Okupljajući inozemne i lokalne autore i autorice, program Zvučne okupacije svojevrstan je hommage zvuku kao temeljnom generatoru umjetničkog, no u krajnjoj liniji i svakodnevnog impulsa.