Edukacijski program

Rijeka dobiva školu dokumentarnog filma, namijenjena je svima koji vide “priče oko nas”

Danijela BaukRIJEKA – Sredinom siječnja iduće godine Rijeka dobiva prvu školu dokumentarnog filma. Riječ je o novom programu Filmaktiva, agilne riječke udruge za edukaciju, produkciju i promociju audiovizualne umjetnosti, a ovaj šestomjesečni program namijenjen je ozbiljnim zaljubljenicima u film koji vjeruju da su priče svuda oko njih i žele ih ispričati.


»Iskustvo je nepotrebno – sve što ne znate možete naučiti upravo ovdje«, poručuju iz Filmaktiva.


Filmaktiv sustavno već 15 godina radi edukacijske programe, kako nam poručuje jedna od voditeljica buduće škole dokumentarnog filma u Rijeci Sanja Kapidžić.
– Ti edukacijski programi su tijekom vremena mijenjali formate, pa smo isprva imali radionice duljeg trajanja, potom smo prešli na one kraće. No s vremenom smo shvatili da postoji ozbiljna potreba za ovakvim programom, jer u Rijeci ne postoji ništa slično. Uostalom, ova vrsta edukacijskog programa odličan je izvor novog članstva za našu udrugu – kaže Kapidžić.


Teorija i praksa


Škola je koncipirana kao sustavni intenzivni program u trajanju od šest mjeseci i podijeljen je u dva segmenta – teorijski i praktični. Teorijski se dio sastoji od gledanja relevantnih filmova povezanih s temom praktične vježbe, dok se praktični dio sastoji od snimanja, montiranja i koncipiranja vlastitih radova s obzirom na zadanu vježbu.


– Osim praktičnog dijela, važan dio curriculuma je rezerviran za prikazivanje i analizu stranih i domaćih dokumentarnih filmova, te za gostujuće autore koji će polaznicima, kroz predavanja i individualna savjetovanja, prenijeti svoja iskustva rada na filmu, te izazove i greške s kojima su se susreli tijekom svih faza produkcije. Filmske vježbe su osmišljene tako da postupno uvode polaznike u specifične segmente produkcije filma, kao što su snimanje slike i zvuka, režija i dramaturgija, produkcija, montaža slike i zvuka, postprodukcija slike i zvuka i distribucija, ali i u različite stilske pristupe dokumentarnoj formi. Odabrani filmovi koji će se prikazivati su temom i formom usko vezani uz vježbe s ciljem da inspiriraju i pruže uvid u različite filmske jezike i estetike te razviju konstruktivne kritičke analize vlastitih i tuđih radova – objašnjava Kapidžić.


Osim stalnih mentora iz tima Filmaktiva sastavljenog od pojedinaca koji se profesionalno bave svim vidovima filma – Marina Lukanovića, Maše Drndić, Sanje Kapidžić, Sare Blažić i Sare Salamon – u školi će gostovati i vanjski mentori: Dana Budisavljević, Ivan Ramljak, Ivana Todorović, Ivo Vičić i Boris Poljak, koji će s polaznicima raditi na njihovim vježbama. Osim stalne nastave polaznici će imati priliku sudjelovati i na dva masterclassa: »Zvuk i postprodukcija zvuka« pod mentorstvom Ive Vičića i »Svjetlo u filmu« pod mentorstvom Borisa Poljaka. Za sam kraj osigurana je i radionica »Distribute this!« pod vodstvom producentice Morane Komljenović, gdje će polaznici imati priliku razraditi distribucijski model za svoj film.


– Radovi nastali tijekom šestomjesečnog programa bit će premijerno prikazani na 7. međunarodnom studentskom filmskom festivalu STIFF-u, posvećenom studentskom i debitantskom filmu – kažu u Filmaktivu.


Sanja Kapidžić / Foto: S. DRECHSLER


Sanja Kapidžić / Foto: S. DRECHSLERMotivacijsko pismo


Škola počinje u siječnju, a prijave uz obavezno motivacijsko pismo primaju se na [email protected].


– Zbog prirode programa, maksimalan broj polaznika je deset osoba. Nije uopće važno imaju li ili nemaju iskustva, važna nam je namjera da se i u budućnosti bave dokumentarnim filmom, stoga je tu i to motivacijsko pismo – kaže Kapidžić.


Prijaviti se može do 20. prosinca, a natječaj je namijenjen polaznicima u dobi od 17 do 30 godina. Sa svim zainteresiranim polaznicima bit će obavljen intervju.


– Nastava će se održavati svaki tjedan, početno sa 16. siječnja 2020. i to u popodnevnim satima četvrtkom i petkom, a u jutarnjima satima subotom. Valja istaknuti da je škola besplatna, ali će biti potrebno priložiti polog od 500 kuna za slučaj oštećenja opreme, no polog se po završetku škole vraća polaznicima. S obzirom na to da je škola besplatna, aplicirali smo na razne programe, od javnih potreba u kulturi Grada Rijeke, preko HAVC-a do Društva hrvatskih filmskih redatelja. Rezultati tih natječaja još nisu objavljeni – kaže Kapidžić.