Stigao trailer

Novi film o Batmanu s Robertom Pattinsonom će biti mračniji i ispunjeniji nasiljem od prethodnika

T.I.

„The Batman“ nije nastavak prijašnjih filmova, odnosno nova priča, već tako zvani „reboot“, već novi početak stare priče smješten u prvu godinu borbe Brucea Waynea protiv kriminala u GothamuStigao je prvi kompletan trailer za novog Batmana, film koji je prvotno bio najavljen za lipanj ove godine, no zbog dobro poznatih razloga i nedoumica oko pandemije, njegova je distribucija odgođena za ožujak 2024. godine.


Prema onom što se iz dvije i pol minute trailera da naslutiti, redatelj Matt Reeves ostao je na tragu mračnog tona kakvog je u svojoj fantastičnoj Batman trilogiji postavio Christopher Nolan. A čini se da je dodao još nasilja i akcije.


Kao glavni Batmanov neprijatelj u ovom filmu najavljen je Riddler (Paul Dano), serijski ubojica koji se zagonetkama ruga policiji i Batmanu, no njega vidimo samo na trenutak s leđa na početku trailera. Puno više mjesta je dobila Catwoman (Zoë Kravitz) i za pretpostaviti je da u filmu ima veliku i važnu ulogu, te Colin Farrell kao Pingvin, ali sasvim neprepoznatljiv. Iako se više puta pojavljuje u traileru, sam Farrell je prije izjavio da to nije velika uloga, da se u filmu pojavljuje tek u nekoliko scena. Ovo je prvi put nakon 1992. i nastavka „Batman se vraća“ da je Pingvin ponovno uključen u galeriju likova. Tada ga je u nezaboravnoj transformaciji odglumio Danny DeVito.
Inače, „The Batman“ nije nastavak prijašnjih filmova, odnosno nova priča, već tako zvani „reboot“, već novi početak stare priče smješten u prvu godinu borbe Brucea Waynea protiv kriminala u Gothamu. Nije trebalo tako biti, jer je još 2014. „stari“ Batman Ben Affleck odbran da ponese glavnu ulogu, producira i režira film, ali je nakon tri godine, nezadovoljan scenarijem, odustao od svega. Uskočio je Matt Reeves koji se prije Batmana dokazao s dva vrlo uspjela nastavka „Planet of the Apes“ franšize. Za novog Batmana odabran je Robert Pattinson 2019., a film je sniman dugih 13 mjeseci između početka 2020. i 2021. na raznim lokacijama u Engleskoj, dok je Gotham glumio Chicago.


Za primijetiti je da je Warner u ovaj projekt ušao financijske opreznije negoli u prijašnjim filmovima u kojima je Batman ili središnji lik ili dio DC Comics univerzuma. Sva tri Nolanova filma snimljena između 2005. i 2012. bila su bitno skuplja, baš kao i filmovi u kojima je u ulozi Batmana nastupio Ben Affleck. Primjerice „Justice League“ koštao je 300 milijuna dolara, budžet novog Batmana je „tek“ 100. Ostaje nam pričekati ožujak 2022. da provjerimo hoće li to utjecati na kvalitetu filma s kojim priča o Batmanu počinje ispočetka.