Od 2. veljače

Nagrađivani film Arsena Oremovića “Glava velike ribe” u riječkom Art-kinu

Kim Cuculić

Filmski prizori iz bračnog života na balkanski načinNakon međunarodne premijere na Cottbus Film Festivalu te uspješne festivalske turneje ovjenčane nagradama za glavnu mušku i žensku ulogu, dugometražni igrani film redatelja Arsena Oremovića »Glava velike ribe«, nastao prema istoimenom romanu Ognjena Sviličića, od 2. veljače dolazi pred domaću filmsku publiku.


Kako piše u najavi, najveće iznenađenje ove festivalske sezone, film »Glava velike ribe« Arsena Oremovića urbana je socio-politička drama o tranziciji i poduzetništvu te bračnim prizorima na balkanski način, s kojom će se domaći gledatelji lako saživjeti prateći sudbinu malog čovjeka rođenog u krivo vrijeme i na krivom mjestu, nemoćnog da se odupre koruptivnom sistemu u kojem živi.


U središtu radnje ove prepoznatljive priče iz Hrvatske nalazi se taksist Andrija koji, stisnut ustaljenom svakodnevicom i opčinjen nerealnim poduzetničkim ambicijama, prodaje seosku kuću pokojnih roditelja i poziva svog brata, ratnog veterana, da se useli k njemu i njegovoj ženi u stan u Zagrebu. Surova realnost postratne Hrvatske ući će tako u već neskladnu bračnu zajednicu.
Arsen Oremović, iz ranijih godina kulturnoj javnosti poznat kao filmski kritičar i novinski urednik, »Glavom velike ribe«, za koju potpisuje režiju i scenarij, debitantski iskoračuje u svijet dugometražnog igranog filma. Sjajan odabir glumačkog trolista, koji svojim snažnim individualnostima nosi ovaj film – Nikše Butijera kao Andrije, Nevena Aljinovića-Tota kao Traktora te Lane Barić kao Vesne već je potvrđen Zlatnom arenom za glavnu žensku ulogu (Barić) i Zlatnim Orionom za glavnu mušku ulogu (Butijer) na festivalu glumca u Vinkovcima.


Snažan element filma koji pridonosi njegovoj formuli uspješnosti također je i iznimna atmosferičnost. Ruralni pejzaži i urbana zagrebačka sredina savršeno se nadopunjuju i korespondiraju na poseban način, podcrtavajući stanja likova i društveno-političke klime.


Za ovakvu rijetko uspjelu sinergiju svih filmskih elemenata zaslužna je cijela ekipa filma, pa uz redatelja i glumce valja spomenuti direktora fotografije Marinka Marinkića, Tomislava Pavlica koji potpisuje montažu, oblikovatelja zvuka Tihomira Vrbaneca i skladatelja Tonija Starešinića.


Uz njih, kostimografiju potpisuje Katarina Zaninović, masku Snježana Gorup, scenografiju Dino Topolnjak, dok su za produkciju odgovorne Maja Vukić i Katarina Prpić iz produkcijske kuće Izazov 365.