MFF

Na novom Motovunu čeka nas rijetko viđen niz nagrađenih filmova

Kim Cuculić

Foto Samir Cerić Kovačević

Foto Samir Cerić Kovačević

Ovogodišnje izdanje bit će održano od 26. do 30. srpnjaMotovun Film Festival bit će održan od 26. do 30. srpnja, a ove godine donosi rijetko viđen niz nagrađenih filmova.


Na programu je više od sto filmova, a tu su i atraktivni koncerti te niz popratnih zbivanja.


Na petodnevno putovanje festival kreće automobilom kaotične obitelji iz filma »Put pod noge«, prvijenca Panaha Panahija, sina najpoznatijeg iranskog redatelja Jafara Panahija.
To će biti samo uvod u jedno od dosad atraktivnijih motovunskih izdanja, najavljeno je na predstavljanju programa u zagrebačkom KIC-u.


Neuobičajeno puno komedija


«Doista ne pamtimo kada smo imali glavni program s toliko nagrađenih naslova.


Uz to, trebaju nam ogromna platna, jer su naši ekrani svakim danom sve manji, treba nam i da imamo s kime razgovarati o onome što smo gledali, jer filmovi su rađeni da ih gledamo zajedno. Treba nam zabava do svitanja i bezbrižna ljetna filmska avantura.


Potražite savjet svog liječnika ili ljekarnika, u ovakvoj godini on bi vam sasvim sigurno prepisao Motovun«, izjavio je direktor festivala Igor Mirković.Kao i svake godine, motovunska selektorska ekipa nastoji predstaviti program relevantnih zanimljivosti u svjetskom filmu. U njemu ima filmova nagrađenih u Karlovim Varima, Locarnu, Berlinu, na Sundanceu te s netom završenog Cannesa.


Tu su filmovi iz geografski različitih prostora od Ukrajine do Irana te od Egipta do Islanda, ali i dva hrvatska noviteta – »Nosila je rubac črleni«, ruralni retro-mjuzikl Gorana Dukića te »Glava velika ribe«, sociopolitička urbana drama Arsena Oremovića.


«U programu ima gangsterskih filmova poput ukrajinskog ‘Nosoroga’, političkih trilera poput »Dječaka s neba«, nagrađenog za najbolji scenarij u Cannesu, te neuobičajeno puno komedija.


Nizom od »Divljih momaka« i »Nevjerojatno ali istinito«, pa do finskih »Cure, cure, cure« s nagradom publike na Sundanceu, pokušali smo unijeti dašak radosti u trenutno tmurni geopolitički svijet.


Pritom smo bili predani onom što je godinama motovunski kredo: živahnom i zanimljivom pripovijedanju koje reflektira društvo, suvremene probleme i složenost današnjeg svijeta.


Filmovima koji s malim sredstvima i dosežnim budžetima postižu političku intrigantnost, društvenu relevantnost, ali imaju i nešto stilski zasebno i svoje«, naglašava selektor glavnog programa Jurica Pavičić.


Švedska zemlja partner


Trinaest crnohumornih prizora iz bračnog života milenijalaca donosi film »Nema šanse« njemačkog redatelja Dietricha Brüggemanna, nagrađenog u Karlovim Varima za najbolju režiju.


Jedan od najcjenjenijih njemačkih suvremenih redatelja Andreas Dresen predstavit će se istinitom pričom o majci koja je izbavila sina iz Guantanama.


Film »Kurnaz protiv Busha« ovjenčan je na Berlinaleu nagradama za najbolju glavnu ulogu i scenarij.


Sa Srebrnim medvjedom za režiju s istog festivala dolaze »Dragulji u odjeći«, cjelovečernji prvijenac meksičko-bolivijske redateljice Natalije López Gallardo o borbi triju žena protiv kartela.


Ovjenčani priznanjima iz Berlina su i »Prekrasni stvorovi«, uznemirujuća islandska drama o sazrijevanju te »Tri zime«, dirljiva priča o teškom životu u švicarskim Alpama.


Pozornost će privući i »Sveti duh«, španjolski tragikomični triler o sljedbi vjernika u paranormalne pojave te »Artur Rambo«, francuski film o maloj školi kulture otkazivanja na internetu.


Iz Francuske dolazi i »Rodeo«, priča o autsajderici koja uživa u ludim vožnjama na motoru, nagrađena u programu »Izvjestan pogled« u Cannesu.


Na meniju je i švedski stol odličnih filmova iz Švedske, ovogodišnje zemlje – partnera.


U suradnji s prijateljima iz Veleposlanstva Švedske, Švedskog filmskog instituta i partnerskog festivala Uppsala ISFF bit će prikazano čak 25 filmova, među njima i djela majstora poput Ingmara Bergmana, Lukasa Moodyssona i Roya Anderssona, kao i prošlogodišnje motovunske pobjednice Ninje Thyberg.