Šef žirija Berlinalea

Jeremy Irons na meti medija: ‘Snažno podržavam pokret za ravnopravnost spolova’

Stjepan Hundić

Reuters

Reuters

Medijski napadi vezani su uz izjave o istospolnom braku, abortusu i seksualnom nasilju koje je britanska filmska zvijezda navodno izgovorila u više navrata tijekom posljednjeg desetljećaOvogodišnji Berlinski filmski festival približava se završnici i dodjeli nagrada, a predsjednik žirija je poznati britanski glumac Jeremy Irons. U svom obraćanju novinarima kazao je: »Žao mi je što vam kradem vrijeme, ali moram najprije komentirati napade, posebno njemačkih medija, na mene u posljednjih nekoliko tjedana jer ne želim da ova tema na bilo koji način uznemirava rad žirija i odvlači pozornost.«


Medijski napadi o kojima govori vezani su uz izjave o istospolnom braku, abortusu i seksualnom nasilju koje je britanska filmska zvijezda, kako sam kaže »navodno izgovorila«, u više navrata tijekom posljednjeg desetljeća što se na kraju pretvorilo u glavnu vijest 70. Berlinalea. Tako je u razgovoru za Radio Times 2011. godine Irons izjavio da »svaka sposobna i samouvjerena žena može podnijeti ruku na stražnjici jer je to oblik komunikacije i jedan od načina pokazivanja prijateljske bliskosti«, dok je dvije godine kasnije u intervjuu za Huffington izjavio da bi legalizacija istospolnih brakova mogla ohrabriti očeve da se vjenčaju sa svojim sinovima kako bi izbjegli plaćanje poreza na nasljedstvo te također rekao da su žene koje su tvrdile da su 1970-tih bile seksualno napadnute od strane britanskih televizijskih zvijezda dijelom same odgovorne za to. Zatim je 2016. godine u The Guardianu izjavio da crkva ima pravo na svoj stav o abortusu kao grijehu.


Osjetljive i važne teme


»Iako sam se već više puta ispričao, dopustite mi da jednom zauvijek raščistim svoje stavove o ovim osjetljivim i važnim temama«, nastavio je predsjednik žirija 70. Berlinalea koji se (očito) pred sedmom silom pojavio s pripremljenom izjavom kako bi izbjegao neugodna pitanja tijekom konferencije za novinare. »Prvo, snažno podržavam globalni pokret za ravnopravnost spolova, jednaka prava za žene i borbu protiv svakog oblika nasilja nad ženama u profesionalnom okruženju i kod kuće. Drugo, pozdravljam legalizaciju istospolnih brakova i nadam se da će sve više država i društava u svijetu ozakoniti ta prava. I treće, iskreno podržavam pravo žene da samostalno odluči o abortusu. Vjerujem da ova tri ljudska prava čine temelj ispravnog, civiliziranog i humanog društva kakvomu bismo svi trebali težiti. Nažalost, i u 21. stoljeću u mnogim dijelovima svijeta ova prava i dalje ne postoje, a u nekima prakticiranje istih rezultira zatvorskim pa čak i smrtnim kaznama«, završio je svoj monolog Jeremy Irons, naglasivši da to govori ne kao predsjednik žirija, već kao privatna osoba i čovjek. U nastavku je također dodao kako se »nada da će se neki filmovi u natjecateljskom programu baviti ovim važnim temama kao jednima od najvažnijih s kojima se današnje ljudsko društvo suočava« te kako s uzbuđenjem i veseljem očekuje gledanje filmova »koji će nas natjerati na razmišljanje, preispitivanje stajališta i predrasuda«.


Ocjenjivanje filmova
U nastavku tiskovne konferencije žiri se osvrnuo na natjecateljski program 70. Berlinalea, u kojem se osamnaest naslova bori za Zlatne i Srebrne medvjede, jednoglasno se složivši kako će umjetničkoj procjeni svakoga filma pristupiti jednako i otvorena uma. »Volim filmove koji stvaraju magiju i bude snažne emocije. To su elementi koji su mi važni kad ocjenjujem film«, objašnjava Jeremy Irons svoje kriterije za dobar i uspješan film i dodaje: »I nadam se da ćemo pronaći dva ili tri takva filma ove godine.« Ostatak žirija složio se sa svojim kolegom i predsjednikom, a američki redatelj Kenneth Lonergan dodao je: »Svaki film koji te emotivno dotakne i pomakne iznutra, pa čak i kad i nije posebno uspješno djelo, bolji je od svakog šabloniziranog filma koji je nastao na sastancima filmskih studija kojima je jedini cilj zarada. Bio sam na takvim sastancima i ti razgovori su strašni«, otkriva nam Lonergan koji je 2017. godine za dramu »Manchester pored mora« nagrađen Oscarom za najbolji scenarij. Uz Ironsa i Lonergana u žiriju se ističu brazilski filmaš Kleber Mendonca Fihlo (»Bacurau«), talijanski glumac Luca Marinelli (»Martin Eden«) i francusko-argentinska glumica Berenice Bejo (»Umjetnik«).