Upisivanje u povijest

Horor “A Quiet Place II” je prvi film pandemijskog doba sa zaradom većom od 100 milijuna dolara na sjevernoameričkim blagajnama

T.I.

Foto: Paramount

Foto: Paramount

Nakon što je „The Quiet Place II“ prvo oborio postpandemijski rekord u Sjevernoj Americi s najbolja prva četiri dana s 57 milijuna zarade, trebalo mu je još 11 da dohvati 100 milijunaU film „A Quiet Place“ iz 2018. godine uloženo je 20-ak milijuna dolara, a na blagajnama je zaradio čak 341 milijun. Usput, pokupio je panegerike kritičara, na Rotten Tomatoes dobio je čak 96 posto pozitivnih ocjena na bazi 378 recenzija.


Pa ipak, osim nekoliko cehovskih nagrada, „A Quiet Place“ je zaobiđen na dodjelama najprestižnijih filmskih nagrada kao što su Golden Globe ili Oscar.


Povijest nepriznavanja horora u Hollywoodu  (baš kao i komedija), kao „manje vrijednog“ filmskog žanra duga je i ispunjena izuzecima koja potvrđuju pravilo.
Ali „A Quiet Place“, priča o obitelji survivalista koja u postapokaliptičnom svijetu pokušavaju sebe i svoju djecu zaštiti od slijepih stvorenja koje napadaju sve koji ispuštaju ili rade bilo kakav zvuk, se vraća.


I to se vraća na velika vrata. Nastavak „A Quiet Place II“ ostat će zauvijek zapamćen kao prvi film pandemijskog ili postpandemijskog doba koji je na sjeverno- američkim kino blagajnama prebacio zaradu od 100 milijuna dolara. To nije uspjelo ni blockbusterima “Godzilla Vs Kong”, ni Disneyevoj “Cruelli”, niti filmu o superjunakinji „Wonder Woman 1984“.


U nastavku filma mladi i očito nadareni glumac/redatelj John Krasinski sebi je ovaj put namijenio manju ulogu u sekvencama koje vraćaju u vrijeme prije događaj iz prvog dijela. Kako je kao glava obitelji na kraju nije bio među živima, njegova žena (ponovno sjajna Emily Blunt) i njihova djeca traže ostale preživjele ljude. I nalaze ih, prije svega Emmeta, lika koji je preživio, ali ostao bez obitelji. Glumi ga Cillian Murphy kojeg se svi dobro sjećamo prije svega po sjajnim nastupima u seriji “Peaky Blinders”.


Nakon što je „The Quiet Place II“ prvo oborio postpandemijski rekord u Sjevernoj Americi s najbolja prva četiri dana s 57 milijuna zarade, trebalo mu je još 11 da dohvati 100 milijuna.


Za razliku od Warnera koji sve svoje filmove pušta simultano u kina i na streaming platformu HBO Max, Paramount će „A Quit Place II“ će vrtjeti ekskluzivno u kinima 45 dana, a onda će postati dostupan i preko svog streaming servisa Paramount +.