Dugometražni prvijenac

FOTO Film “Glava velike ribe” Arsena Oremovića premijerno prikazan u riječkome Art-kinu

Ervin Pavleković

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Oremovićev film "Glava velike ribe" urbana je sociopolitička drama o tranziciji i poduzetništvu, s kojom će se domaći gledatelji lako saživjetiNakon međunarodne premijere na Festivalu istočnoeuropskog filma u Cottbusu, domaće premijere na Pulskom filmskom festivalu i festivalske turneje tijekom koje je ovjenčan nagradama za glavnu mušku i glavnu žensku ulogu, dugometražni prvijenac redatelja Arsena Oremovića „Glava velike ribe“ nastao prema istoimenom romanu Ognjena Sviličića iz 2014. večeras je imao premijeru u riječkome Art-kinu.


Foto galerija: Riječka premijera filma "Glava velike ribe" Foto: Ana Križanec, Art-kino Croatia


Nakon tog filma prikazan je i kratkometražni prvijenac „Snjeguljica“ glumice i redateljice Lane Barić koji je osvojio nagradu na Motovunskom filmskom festivalu u kategoriji najboljeg kratkometražnog ostvarenja. Sama Barić, koja je redateljica svojeg kratkometražnog filma, u njemu, kao i u filmu „Glava velike ribe“ tumači glavnu ulogu.


Nemoćni Andrija i veteran Traktor


Kako službena najava kaže, „Glava velike ribe“ urbana je sociopolitička drama o tranziciji i poduzetništvu, s kojom će se domaći gledatelji lako saživjeti, prateći sudbinu malog čovjeka rođenog u krivo vrijeme i na krivom mjestu, nemoćnog da se odupre koruptivnom sistemu u kojem živi.
Radnja filma tako prati taksista Andriju koji, frustriran ustaljenom svakodnevicom i financijskim dugovima, pokušava pronaći spas u prodaji redateljske seoske kuće u kojoj je ostao živjeti njegov brat, ratni veteran Traktor.S ciljem da kuću proda te na neki način namiri svoje dugove, Andrija poziva brata da se sa sela doseli u grad kod njega i njegove supruge Vesne.


Prema riječima redatelja Oremovića koji potpisuje i scenarij, „glumci su doista dali poseban reljef tim likovima od kojih svaki nosi svoju vrstu križa, a opet smo u svemu tome iskazali i nešto apsurdne komike koju je publika dosad jako dobro prepoznavala“.


Precizno seciranje današnjice


Kako sam u tekstu kritike za film „Glava velike ribe“ u kolovozu prošle godine, nakon što je prikazan na festivalima u Puli i Motovunu, istaknuo, dugometražni prvijenac Arsena Oremovića možemo ocijeniti „kao vrlo dobru „slow burn“ drama koja nikad ne doživi potpuni ‘burn’.


“Glava velike ribe”: Gledali smo dugometražni prvijenac Arsena Oremovića, koji je prikazan i na Puli i na MotovunuFilm je to znakovita naziva koji vrlo precizno secira društveno-političku problematiku (današnjice), problematiku obiteljskih odnosa, kao i problematiku međuljudskih odnosa.


Foto Ana Križanec


Iako režiserski igrani prvijenac dugog metra, Oremović ovim filmom, koji žanrovski teži biti socrealistička drama koja izvrsno secira aktualnu problematiku i našu svakodnevicu, pokazuje odmjerenost i umješnost da napravi film poznate tematike na zanimljiv način.


Izvrsne izvedbe i razvijeni dijalozi


To je postignuto izvrsnim glumačkim izvedbama, dobrom montažom, istaknutom fotografijom, kao i čvrstom scenarističkom podlogom, koja rezultira razvijenim dijalozima u kojima prepoznajemo naš (društveni) kod.“Direktor fotografije je Marinko Marinkić, Tomislav Pavlic zaslužan je za montažu, oblikovatelj zvuka je Tihomir Vrbanec, a skladatelj Toni Starešinić.


Uz njih, kostimografiju potpisuje Katarina Zaninović, masku Snježana Gorup, scenografiju Dino Topolnjak, dok produkciju potpisuju Maja Vukić i Katarina Prpić iz produkcijske kuće Izazov 365.


O filmu “Snjeguljica”


Kako službena najava filma „Snjeguljica“ za Motovun film festival na kojem je premijerno prikazan i dobio nagradu za najbolje kratkometražno ostvarenje kaže, film prati život protagonistice Željke koja živi u zabačenom selu, a neočekivan posjet vratit će je u prošlost i izbaciti iz kolotečine.Film je prikazan na brojnim festivalima diljem svijeta, od Filmskog festivala u Trstu, Linzu, Montevideu, Veroni, Dresdenu, na Baliju, u Turskoj, u Buenos Airesu, Chicagu, Skopju, Leuvenu i drugim festivalima, a dobio je nagrade za najbolji kratkometražni film na Sierra International Film Weekend, na Međunarodnom filmskom festivalu u Adani Golden Boll, Klein Film Festivalu i Motovun Film Festivalu, što je velik uspjeh jednog hrvatskog kratkometražnog filma.Inače, Barić je osim zapaženih glumačkih izvedbi u samo proteklih nekoliko godina, napisala i scenarij za nekoliko kratkih filmova, među čime i za svoj prvijenac, a napisala je i scenarij za film „Tereza37“ Danila Šerbedžije u kojem i tumači glavnu ulogu i za koji je dobila Zlatnu arenu za najbolji scenarij na filmskom festivalu u Puli prošle godine.Riječkoj su premijeri filma „Glava velike ribe“ prisustvovali redatelj Arsena Oremovića te glumci Lana Barić i Neven Aljinović-Tot koji su se u razgovoru osvrnuli na sam film i njegovo značenje, kao i na sam proces rada.