Nova odgoda

Filmska priča o usponu obitelji Soprano dolazi u kina u ranu jesen

T.I.

Priču su napisali David Chase i Lawrence Konner, genijalni dvojac koji stajao i iza serije, a za glavnu ulogu mladog Tonya nije se moglo naći bolje i autentičnije rješenje od Michaela Gandolfinija, Jamesovog sinaU uskom krugu najboljih TV programa ikad emitiranih, The Sopranos su bili više od uobičajene krimi serije. U šest sezona prikazanih između 1999. i 2007. godine stekli su enormnu popularnost širom svijeta, bili predmet ozbiljnih akademskih rasprava, tema knjiga, glazbeni soundrack albumi s glazbom iz serije također su stekli kultni status, napravljena je i video igra. Mnogi glumci iz serije bili su potpuno anonimni prije i kasnije izgradili respektabilne karijere zahvaljujući seriji.


Tko zna, da James Gandolfini – koji je briljantno odigrao ulogu glavnog lika, depresivnog mafijaškog šefa Tonyja Soprana – nije umro 2013. možda bi danas uživali u još pokojoj sezoni. Ovako, bilo kakav filmski ili nastavak kroz TV seriju ima malo smisla bez „originalnog“ Tonya Soprana.


No, događaji koji su prethodili seriji već zvuče logičnije za ekranizaciju i upravo tim putem krenula je filmska produkcijska kuća New Line Cinema, uhvatila se razvijanja priče o okolnostima u kojim je u New Jerseyu odrastao mladi Tony Soprano. Film pod nazivom „The Many Saints of Newark“ kombinira fikciju i povijesne događaje među kojima je i poznata krvava pobuna afroameričkog stanovništva u Newarku 1967. godine. Stvarni događaji i sukob crnačke i talijanske zajednice u New Jerseyu iskorišteni su kao pozadina uspona familije Soprano na lokalnoj mafijaškoj sceni i kasnijih poznatih događaja.
Priču su napisali David Chase i Lawrence Konner, genijalni dvojac koji stajao i iza serije, a za glavnu ulogu mladog Tonya nije se moglo naći bolje i autentičnije rješenje od Michaela Gandolfinija, Jamesovog sina. Od prve lige holivudskih glumaca angažirani su Ray Liotta i Vera Farmiga.


Film je snimljen pod redateljskom palicom Alana Taylora, filmaša prekaljenog u nizu kvalitetnih serija, od Sopranosa preko „The West Wing“, „Sex and the City“ do „Boardwalk Empire“ i „Igre prijestolja“…


Trebao se pred nestrpljivim obožavateljima sage o obitelji Sopranos pojaviti u ranu jesen prošle godine, pa sad doživljava sudbinu mnogih drugih filmskih naslova u pandemiji korona virusa. Prvo je preseljen na 12. ožujak 2021., da jučer Variety objavio da su se u New Line Cinema odlučili pomaknuti datum kino distribucije na 24. rujna 2021. S obzirom da je New Line Cinema u vlasništvu velikog Warnera i ovaj će film paralelno s kino distribucijom biti premijerno prikazan na strimig servisu HBO Max.