Režirao Ridley Scott

Film o kojem se govori svakako je “House of Gucci: Moć, spletkarenje, preljub i umorstvo”

Sandy Uran

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Slavna Lady Gaga u filmu tumači naručiteljicu ubojstva, Patriziu Reggiani, a kao što je vidljivo iz najave, ovaj celuloidni naslov predstavlja pravu filmsku modnu reviju s potpisom GuccijaTrailer filma »House of Gucci« privukao je veliku pažnju ljubitelja mode, ali i općenito šire javnosti. Biografski film koji je snimljen prema istinitom događaju, naručenom ubojstvu, u kina stiže krajem studenog. U SAD-u 24. studenog, a u Europi dan kasnije. Sagu o poznatoj talijanskoj obitelji koja je carstvo, ugled i moć stekla zahvaljujući luksuznom modnom brendu režirao je Ridley Scott, bazirajući se na knjigu iz 2001. »The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed«, koju je napisala Sara Gay Forden. Glavnu ulogu, one supruge ubijenog Maurizia Guccija, koji je bio na čelu modne kuće Gucci, portretira ga Adam Driver, Patrizie Reggiani tumači svjetski poznata pjevačica i glumica Lady Gaga.


U ostalim ulogama članova obitelji Gucci pojavljuju se Jared Leto, Jeremy Irons, Salma Hayek i Al Pacino. Godine 1998. Reggiani je optužena za naručeno ubojstvo svog bivšeg supruga. Prvotna je kazna iznosila 29 godina, no zbog dobrog ponašanja puštena je ranije. U zatvoru je provela 18 godina.


Film se snimao za vrijeme pandemije u poznatim talijanskim lokacijama, između ostalih dakako i u Milanu, Firenzi, jezeru Como, u Rimu u legendarnoj ulici Via Condotti od veljače do svibnja 2021. godine. Fabula filma odvija se u 1995. godini te gledatelje uvodi u događaje koji su prethodili naručenom ubojstvu. U siječnju 2021. godine u intervjuu u talijanskom časopisu »Novella 2000« Patrizia Reggiani je kazala kako je vrlo sretna što će je na velikom platnu igrati Lady Gaga, koju smatra genijalkom i koju obožava.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli House of Gucci (@houseofguccimovie)

Maestralna Lady Gaga


No već u ožujku promijenila je priču i u intervjuu koji je dala za Agenzia Nazionale Stampa Associata (ANSA) rekla je kako nije zadovoljna jer Gaga nije kontaktirala s njomprije samog početka snimanja filma. Bila je uvrijeđena što se popularna glazbena diva nije s njom susrela. Tog su istog mjeseca producenti filma izjavili kako nisu željeli da se Gaga sretne s njom te da se za tu zahtjevnu ulogu pripremala tako što je pogledala brojne dokumentarce o tom zlodjelu i pročitala brojne članke kao i knjige o životu Reggiani.Sestrična ubijenog Maurizia, Patricia Gucci, kazala je kako je obitelj Gucci iznimno nezadovoljna time kako je njihova obitelj portretirana u toj filmskoj priči koja je preuzeta iz Fordenovine knjige. Stoga, bit će dakako zanimljivo pogledati film, a prije toga možda i pročitati knjigu te usporediti s minidokumentarcima o toj obitelji kao i o Reggiani koji se mogu pogledati na internetskim XXX mrežama.Pogledavši najavu filma, koji mnogi diljem svijeta s nestrpljenjem očekuju, moramo priznati da je Lady Gaga, punim imenom Stefani Joanne Angelina Germanotta, savršeno »skinula« lik Reggiani, poglavito u načinu govora i gestikulacije. Možda i stoga što je i sama talijanskih korijena te joj je uloga tako temperamentne žene dobro legla.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli House of Gucci (@houseofguccimovie)Freska prestižne modne kuće


Modnu kuću Gucci osnovao je Guccio Gucci davne 1921. godine u rodnoj Firenci, prvotno kao malu tvrtku koja se bavila isključivo proizvodnjom i prodajom luksuzne kožne galanterije.


Do te zamisli Guccio je došao nakon što je u Londonu radio u The Savoy Hotelu i susretao se s bogatom i elegantnom klijentelom te je poželio da lijepe stvari može ponuditi u prodaju i u svojoj domovini. Naime, njegov je otac imao dućan sa slamnatim šeširima koji je propao te je stoga Guccio sa 17 godina emigrirao u potragu poslovnom srećom. No srce ga je vuklo kući te je odlučio okušati se u svijetu mode u svojoj domovini. Za izradu prvih modnih detalja od kože – rukavice, torbe, pribor za jahanje i kovčege kontaktirao je s iskusnim toskanskim zanatlijama.


Oženio je Aidu Calvelli i imali su petero djece, posvojio je i sina kojeg je supruga imala iz prethodne veze prije braka s njim.
Prvi je dućan otvoren 1921. u ulici Via della Vigna Nuova 7. Godine 1938; Gucci je osnovao tvrtku u Rimu te je vođenje butika postao obiteljiski posao. U Milanu je Guccijev dućan otvoren u Via Montenapoleone. Preminuo je 1953. godine, a naslijedili su ga sinovi koji su obiteljsku tvrtku razvili u brend kakav danas poznajemo.Realizirali su prepoznatljiv logo, koji je danas simbol luksuza i predstavlja statusni simbol za sve one koji nose neku njihovu kreaciju ili modni detalj. Gucci je jedna od najuspješnijih modnih marki koja godišnje donosi veliku dobit. Prije deset godina inauguriran je i Gucci muzej u Firenci.


Foto: Reuters


Kultna Bamboo Bag


Za vrijeme ratnih godina u proizvodnju su uveli i druge materijale kao što su lan i juta, a 1947. nastala je kultna Bamboo Bag, torba koja postaje prepoznatljivi znak modne kuće Gucci koju je proslavila holivudska diva, oskarovka Grace Kelly, monegaška princeza. Godine 1961. modna kuća Gucci kreirala je svoju drugu kultnu torbicu koja je sedamdesetih godina prošloga stoljeća preimenovana u Jackie O Bag u znak zahvale Jackie Kennedy Onasis, s obzirom na to da ju je nekadašnja prva dama proslavila. Brojne filmske zvijezde, te pripadnice visokog društva nosile su, a nose i dandanas kreacije s potpisom Guccija.
Kao zanimljivost valja navesti podatak da se godine 1998. Gucci našao u Guinessovoj knjizi rekorda zbog »genijalnih« traperica čija je cijena iznosila 3,134 američkih dolara i bile su ukrašene skupocjenim perlama.