Deja vu

Danska zatvara vrata kino dvorana na četiri tjedna

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Danska se zbog straha od omikrona i naglog porasta zaraženih, odlučila na parcijalni lockdown u kojem je opet najgore prošla kultura i industrija zabaveI dok „Spider-Man: No Way Home“ ide prema pandemijskom rekordu po broju prodanih ulaznica odnosno zaradi na kino blagajnama širom svijeta, tamni oblak zvan omikron ponovno se nadvija nad kino distribuciju, a posljedično i na cijelu kino distribuciju.


Prema posljednjim informacijama, Južna Koreja nakon dugo vremena ponovno uvodi restrikcije po pitanju broja ljudi i distance u kinima, dok ih Danska na čak četiri tjedna jednostavno zatvara.


Jučer je danska premijerka Mette Frederiksen objavila da se zatvaraju kina, ali odluka vrijedi i za kazališta, koncertne dvorane, društvene centre, galerije, zoološke vrtove…Drugim riječima, Danska se zbog straha od omikrona i naglog porasta zaraženih, odlučila na parcijalni lockdown u kojem je opet najgore prošla kultura i industrija zabave.
“Neophodno je imati nova ograničenja koja ograničavaju aktivnost u zajednici i smanjuju prijenos virusa” – rekla je Frederiksen na konferenciji za novinare, koja je uslijedila nakon što je Danska zabilježila nacionalni rekord od više od 11.000 novih slučajeva u jednom danu.


U normalno vrijeme, odlazak u kino popularna je obiteljska aktivnost tijekom božićnih praznika u Danskoj. Kako god, sad je jasno da atraktivni naslovi, od “Spider-Mana” kojeg su neki i uspjeli pogledati s obzirom da je distribucija u EU počela u srijedu, od  „The Matrix Resurrections“, „Spencer“, „Pig“, „The Tragedy of Macbeth“, će sačekati bolja vremena. Oštećena je i domaća  filmografija, jer su mnogi naslovi, uključujući tu dramu iz  Drugog svjetskog rata „Hvidstengruppen II – De Efterladte“, „As In Heaven“ i komediju „Wildmen“, ciljano planirani za distribuciju u božićno vrijeme.