»U zmajevom gnijezdu«

Film koji je Brucea Leeja učinio ikonom pop-kulture slavi pedeset godina

Marko Dobrecović

Filmsko putovanje u »zmajevo gnijezdo« vodi nas u 1973.Moj stil? Možete ga nazvati umijećem borbe bez borbe, odgovori Lee na Parsonsovu provokaciju u sceni koja se odvija na brodu koji plovi k Hanovom zlokobnom otoku, gdje se održava turnir borilačkih vještina.


To je samo jedan od citata iz filma »U zmajevom gnijezdu«, originalnog naslova »Enter the Dragon«, koji ove godine navršava pedeset godina postojanja. Film američkog redatelja Roberta Clousea svjetlo velikog platna mnogih kinodvorana ugledao je 1973. godine, a akcijski film koji povezuje kulture i u kojemu je svoju posljednju ulogu upisao veliki Bruce Lee do danas ostaje naslov koji spada u filmske klasike.


Sedamdesete godine dvadesetog stoljeća u svjetlu mnogobrojnih političkih previranja, karakterističnih za to razdoblje, bile su od velikog značaja u popularnoj kulturi. Mašta, ideje i ambicije umjetnika koji su djelovali sedamdesetih ukrasili su mnoge žanrove, stilove i (popularne) umjetnosti u cjelini.

Značajna 1973.


Filmsko putovanje u »zmajevo gnijezdo« vodi nas u 1973. Davne sedamdeset i treće započeo je i završio Jomkipurski rat, Nixon je američke trupe povukao iz Vijetnama, a novinari su samog Nixona povlačili za rukav zbog afere Watergate. Njujorški World Trade Center postao je najviša zgrada na svijetu, u Zagrebu je svečano otvorena Koncertna dvorana »Vatroslav Lisinski«, a na drugom dijelu svijeta otvorena je Opera Sydney.


Ta je godina bila značajna i za filmsku umjetnost. Na dodjeli Oscara 1973. godine briljirali su Marlon Brando i njegov »Kum«, te Liza Minelli za ulogu u »Cabaretu«. Sama 1973. godina dala je mnogo jakih filmskih naslova. U toj godini objavljeni su legendarni »Amarcord« Federica Fellinija, »Američki grafiti«, originalna »Šarlotina mreža« i filmski »Isus Krist Superstar«, dok je u ulozi Jamesa Bonda debitirao Roger Moore u filmu »Živi i pusti umrijeti«.


Pokraj tih velikih naslova na filmskim plakatima kojima su kinodistributeri pozivali gledatelje u kinodvorane bio je i Bruce Lee za film »U zmajevom gnijezdu«.


Riječ je o prvom kineskom martial arts (borilačke vještine) filmu produciranom u Hollywoodu, a »U zmajevom gnijezdu« i danas se smatra jednim od najuspješnijih i najutjecajnijih filmova toga žanra te filmom u kojem se Bruce Lee najviše ostvario.


Kulturološki, povijesno i estetski značajan, ovaj slavni film je 2004. godine ušao u Nacionalni registar američke Kongresne biblioteke te je jedini borilački akcijski film u toj zbirci.Uloga bez imena


Radnja filma zapliće se kada vještom hongkonškom borilačkom instruktoru Leeju prilazi britanski obavještajac Braithwaite, koji istražuje osumnjičenog kriminalnog velikaša po imenu Han. Braithwaite nagovara Leeja da prisustvuje ekskluzivnom borilačkom turniru u organizaciji misterioznog negativca kako bi raskrinkao Hanovu upletenost u kriminalne radnje trgovanja drogom i prostitucijom.


Budući da je upravo Han odgovoran za smrt Leejeve sestre, naš protagonist pristane odvažiti se na misiju da borilačkim vještinama razgrne put do svog pravog i konačnog protivnika. Lee u svom pohodu do Hana susreće mnoge druge likove kao što su operativka Mei Ling (Betty Chung), Hanovi ljudi O’Hara (Bob Wall) i Bolo (Yang Sze), ostali sudionici borilačkog turnira Roper (John Saxon), Williams (Jim Kelly), Parsons (Peter Archer), a u tom je filmu ulogu bez imena upisao Jackie Chan, azijski glumac čiji će glumački zenit doći dvijetisućitih.


U završnom sukobu u dvorani ogledala Lee preciznim udarcem udara Hana, pri čemu trupom nabada na koplje i pogiba.


Film američke i hongkonške koprodukcije »U zmajevom gnijezdu« premijerno je prikazan u Los Angelesu 19. kolovoza 1973., svega mjesec dana nakon smrti Brucea Leeja. Procjenjuje se da je film zaradio više od 400 milijuna američkih dolara diljem svijeta. U odnosu na proračun od 850 tisuća dolara, kojim je produkcija raspolagala, zarada filma bila je više od 400 puta veća od budžeta.


»U zmajevom gnijezdu« nije napravio samo dobar posao s kinoulaznicama, već je ovaj kinohit uvelike utjecao na entuzijaste borilačkih vještina, žanrovski je doveo dašak orijenta na holivudski filmski set, a usto je inspirirao i ostala fiktivna djela kao što su televizijske emisije, akcijske videoigre, stripovi, manga i anime.


Bruce i Brandon Lee 1966.


Popularizacija žanra


Napravljen kao kombinacija borilačkih vještina s elementima špijunskog filma i blaxploitation žanrom, koji je bio u svojim začecima, uspjeh koji je film postigao doveo je do popularizacije sličnih produkcija koje su koristile sve ove sastavnice.


Premostivši kulture, teme filma potaknule su znanstvenu raspravu o promjenama koje su se dogodile unutar postkolonijalnih azijskih društava nakon završetka Drugog svjetskog rata.


Sva pompa, groznica, popularnost i uspjeh filma »U zmajevom gnijezdu« poklopili su se sa smrću najvećeg junaka toga filma. Bruce nije doživio premijeru filma po kojemu ga danas svi pamte.


Produkcije su prema receptu filma »U zmajevom gnijezdu« pokušale napraviti novi film borilačkih vještina koji će napuniti kinodvorane.


Kineski, hongkoški i tajvanski studiji krenuli su u potragu za glumcem koji će popuniti mjesto preminulog Leeja. Pred kamerama su se počeli pojavljivati Azijati iza umjetničkih imena Bruce Li, Bruce Le, Bruce Lau, Bruce Lei, Brute Lee, Bronson Lee… sve moguće izvedenice koje će podsjetiti na ime Bruce Lee.


Te su razne »kopije« igrali u filmovima »Re-enter The Dragon«, »Enter Two Dragons«, »Bruce Takes Dragon Town«, »Enter Another Dragon«, »Exit The Dragon«…i svim ostalim filmovima koji će opet trebati gledatelja podsjetiti na naslov filmskog originala, na engleskom jeziku naslovljenom s »Enter The Dragon.«


Bruce Lee umro je misteriozno u 32. godini života. Lee je tog srpnja 1973. godine radio film »Igra smrti«, a posjetivši svoju prijateljicu Betty Ting Pel u njezinu domu Leeja je zaboljela glava, stoga mu je Betty ponudila tablete protiv glavobolje koje je i sama koristila.


Lee je po korištenju tablete izgubio svijest i preminuo prije dolaska bolničara. U liječničkom izvješću stoji da je umro od cerebralnog edema izazvanog alergijskom reakcijom na lijek koji dotad nije uzimao.


Ista sudbina oca i sina

Očevim glumačkim stopama krenuo je i Bruceov sin Brandon Lee. Brandon je ostao vjeran akcijskom žanru, stoga je devedesetih godina i sam upisao uloge u filmovima kao što su »Obračun u kineskoj četvrti«, »Rafalna paljba«, »Kung fu«, »Nasljedstvo bijesa«, a najzapamćeniji je ostao po glavnoj ulozi u fantastičnom filmu »Vrana« koja je, nažalost, po Brandona završila tragično.


Brandon je na snimanju filma primio metak iz pištolja koji nije trebao biti napunjen te nakon nekoliko sati preminuo u bolnici. Film »Vrana« završen je uz pomoć dublera, a glumci – otac i sin Bruce i Brandon Lee imali su sličnu sudbinu i nisu doživjeli izlazak filmova po kojima ih danas najviše pamtimo.