Rock, punk & metal

Prvi festival nakon razdoblja restriktivnih mjera i mjera izolacije: Exportdrvo donosi “Zvuk preko vode”

Ervin Pavleković

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Unutarnji prostor Exportdrva rezerviran je za izložbe, dok će vanjske pozornice ugostiti live izvođače.Pored pozornice budućih festivalskih i koncertnih nastupa ispred Exportdrva najavljen je festival Zvukom preko vode koji će biti održan danas i sutra u okviru kulturno-umjetničkog programa projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.


Bit će to prvi riječki festival nakon razdoblja restriktivnih mjera i mjera izolacije koji bi trebao privući sve one željne žive svirke te žanra rocka, punka i metala.


Brojni izvođači nastupit će kroz dva dana, no osim toga, festival uključuje i dnevni program s raznim radionicama. Festival će okupiti glazbenike i ljubitelje glazbe, ali i ostale razne umjetnike koji će djelovati u sklopu neke od više radionica.
Prvi dan festivala usmjeren je na rock riječkih izvođača, dok je drugi dan festivala rezerviran za umjetnike iz raznih dijelova Hrvatske koji će donijeti i predstaviti ono najbolje od hrvatske scene. Sveukupno, nastupit će 13 bendova.


Poštivanje mjera na festivalu


Program festivala najavio je Vanja Kauzlarić iz Udruge Ri Rock, nakon kojeg je Barbara Babačić istaknula zadovoljstvo zbog održavanja prvog festivalskog vikenda u Exportdrvu kojim započinje serija nastupa sve do sredine rujna.– Među više od 30 izvođača naći će se za svakog ponešto. Unutarnji prostor bit će rezerviran za razne izložbe, dok će vanjske pozornice ugostiti live izvođače.


Osim toga, održat će se okrugli stolovi, konferencije, predstave i književne večeri, istaknula je Babačić.
Emina Višnić naglasila je važnost održavanja ovog festivala te nastavka kulturnog života uz poštovanje svih mjera. Nastavljanjem projekta EPK 2020 još jednom je napomenula važnost poticanja razvoja nezavisne kulturne scene, što se nastojalo od samog početka tog projekta.
Danas, prvog dana festivala, nastupit će Pokle, Valovi, Kung Foo Fighters, [email protected] Medošević & Borgie, Po’ Metra Crijeva, Speedclaw i Old Night.


U subotu će nastupiti izvođači iz raznih dijelova zemlje – PaperTigers, She Loves Pablo, Rezerve, Fakofbolan, Stare pizde i Mašinko. Dnevni programi uključuju: Rust and Roll susret vozila starijih od 30 godina, 9. susret Vespa kluba Rijeka, radionice Music Makers za djecu (Franciska Gluhak i Roko Pečarić), Sajam rukotvorina, izložbu mladih umjetnika Galerije SKC Petre Bilaver, Danijele Mihić i Stjepana Pranjkovića, glazbene radionice i poduke Ri Rock akademije te Poi radionice organizacije Unity TGW.


Ri Rock akademija


Sajam rukotvorina okupit će 14 izlagača, a to su: Beton, Nature Inspired, Sha Mai, Čabeceda, Crocodile Prints, DeArte Bella, Bakino veselje, Kreativni kantunić, KM Design, Bibi-art, Zinka Dobrovolny, Cutie pie punch, RRita i Grei. 


Prije pet mjeseci udruga Ri Rock je pokrenula novi projekt – Ri Rock akademiju, nastao na temelju dosadašnjeg petnaestogodišnjeg iskustva udruge. Već se redovito održavaju radionice bubnja, električne gitare, bas gitare te pjevanja, a na samom festivalu održat će se pokazne vježbe.
Cijena jednodnevne ulaznice u pretprodaji iznosi 30 kn, a na ulazu 40 kn. Cijena festivalske ulaznice u pretprodaji je 50 kn, a na ulazu 60 kn. Broj ulaznica za festival je ograničen zbog situacije s koronavirusom.


Osim večernjeg programa te nastupa raznih bendova, svi zainteresirani se mogu uključiti i u dnevni program koji počinje svakoga dana u 10 ujutro, a sam ulaz na dnevni program koji uključuje razne radionice te susrete je besplatan.


Satnica festivala


DNEVNI PROGRAM – PETAK
10 Sajam Rukotvorina + DJ
10 Izložbe: mladi umjetnici Galerije SKC
15-17 Radionica Ri Rock Akademija
17-18 Radionica Music Makers


KONCERTNI PROGRAM – PETAK


19 Otvaranje vrata
20-20.30 Pokle
20.40-21.10 Valovi
21.20-22.10 Kung Foo Fighters
22.20-23 [email protected] Medošević & Borgie
23.10-00.00 Po’ metra crijeva
00.10-00.50 Speedclaw
1-1.50 Old Night


DNEVNI PROGRAM – SUBOTA
10 Sajam Rukotvorina + DJ
11-12 Radionica: Music Makers
14-15.30 Radionica: POI
15-17 Radionica Ri Rock Akademija
14 Rust ‘n’ Roll – izložba starih automobila
16 9. Susret Vespa Klub Rijeka


KONCERTNI PROGRAM – SUBOTA
19 Otvaranje vrata
20.30-21 Paper Tigers
21.10-21.55 She Loves Pablo
22.05-22.50 Rezerve
23-23.50 Fakofbolan
00-00.50 Stare pizde
1-1.50 Mašinko