Tick-Tock

Dora 2021. kao poslastica za sve zaljubljene. Obilovala je odličnim ljubavnim pjesmama

Sandy Uran

Foto: Vedran KARUZA

Foto: Vedran KARUZA

Albina Grčić svojom izvedbom osvojila je i žiri i publikuOvogodišnja pobjednica Dore je Albina Grčić koja je s pjesmom “Tick-Tock” autora Branimira Mihaljevića, Maxa Cinnamona i Tihane Buklijaš Bakić nastupila trinaesta, no unatoč tome osvojila najveći broj glasova žirija, ali i publike, te će tako Hrvatsku predstavljati na Euroviziji 2021., 65. po redu Eurosongu što će u svibnju biti održan u Rotterdamu. Drugo mjesto osvojila je Nina Kraljić s pjesmom “Rijeka”, a treće Mia Negovetić sa »She’s Like a Dream«.Prvi put u povijesti izbora hrvatske pjesme za Pjesmu Eurovizije, Dora je održana bez publike, pod strogim epidemiološkim mjerama. Bit će to stoga Dora koju će svi pamtiti. Pratili smo ju putem TV prijemnika u izravnom prijenosu iz Opatije, iz dvorane “Marino Cvetković”, na Prvom programu HTV-a u udarnom terminu. Dora je održana 22. put, a treći put zaredom u opatijskoj dvorani “Marino Cvetković”.Voditeljice briljirale
Ovaj glazbeni spektakl vodile su četiri iskusne televizijske voditeljice – Daniela Trbović, Barbara Kolar, Jelena Lešić i Doris Pinčić, koje su zasjale u kreacijama koje je odabrala stilistica Nataša Sveklar, kostimografkinja koja je zaslužna za modna izdanja HTV-ovih lica.


Na stranim jezicima pozdravile su i brojne štovatelje Eurosonga diljem kugle zemaljske koji prate i našu Doru, te svojim vođenjem i zabavnim dosjetkama polučile uspjeh. Stručni ocjenjivački sud odabrao je 14 finalistica i finalista koji su premijerno u Opatiji izveli svoje pjesme i svojim izvedbama pokušali osvojiti i žiri i publiku. Tročlani ocjenjivački sudovi nalazili su se u HRT-ovim centrima, u Dopisništvu Vukovar i u Zagrebu, a publika je glasala telefonski, pozivom te putem SMS-a.


Trećeplasirana Mia Negovetić


Atraktivni nastupi


Čast da nastupi prva na ovogodišnjoj Dori pripala je Nini Kraljić (Alkonost of Balkan), koja nas je već predstavljala na Eurosongu, a izvela je pjesmu »Rijeka«.


Atraktivan nastup tijekom kojeg se mogao vidjeti i muški ples na šipki te visoki tonovi Ninina glasa privukli su pažnju.Dan uoči Valentinova, Dana zaljubljenih, ljubavne pjesme su tako poprimile posebno značenje i simboliku. Tako je Eric pop skladbom »Reci mi« bio »melem« za sva slomljena srca. Kćer bivšeg premijera Ella Orešković izvela je pjesmu na engleskom »Come This Way« te je svojim jednostavnim, ali elegantnim nastupom pokazala svoj talent.Ove godine na Dori je debitirala i Bernarda izvevši pjesmu »Colors« i svojim »dubokim« vokalom zasigurno pronašla put do novih obožavatelja.


Nina se morala zadovoljiti drugim mjestom


Impresivna scenografija


Ono što svakako valja pohvaliti, osim scenskih kreacija, je i iznimno atraktivna individualna scenografija koja je krasila nastup svakog pojedinog pjevača.Sandi Cenov izveo je pjesmu »Kriv«, ljubavnu baladu. Tomislav Marić iliti ToMa nastupio je sa skladbom »Ocean of Love«, pjesmom kao stvorenom za Valentinovo. Finalist showa »The Voice« Filip Rudan poželio je otići na Eurosong pjesmom »Blind«, dok je Beta Sudar poput »Barbarele« pjesmom »Ma zamisli« pokušala zavesti glazbenu publiku.Kako zbog korone nismo imali mogućnost uživati u nekom prikladnom valentinovskom koncertu, ovogodišnja Dora bila je prava poslastica za sve zaljubljene, platforma ljubavnih pjesama, te se tako i vokalni sastav Cambi predstavio s pjesmom simboličnog naziva »Zaljubljen«.


Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić i ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić provjerili su je li statua Dore prava


Pisarović u show programu


Američka pjevačica Ashley Colburn i Bojan Jambrošić, kojemu je ovo bila treća Dora, izveli su »Share the Love«, čiji naslov govori sve. Kći splitskog pjevača Siniše Vuce, koji je ovih dana ušao i u političke vode kandidiravši se za gradonačelnika Splita na predstojećim izborima, Brigita Vuco, koja potpisuje pjesmu »Noći pijane« privukla je pažnju mlađe generacije slomljenog srca.Riječanka Mia Negovetić, poput glazbene princeze 21. stoljeća izvela je skladbu »She’s Like a Dream«, dok je mlada Splićanka Albina pobjedu zaslužila pjesmom nadasve zanimljivog naslova »Tick-Tock« te izvrsnim, atraktivnim nastupom. Za kraj ovogodišnje Dore izvrsni su bili i iskusni »eurovizijac« Tony Cetinski koji je u duetu s Kikijem Rahimovskim izveo »Zapjevaj, sloboda je!«.


Foto: Vedran KARUZA

Iščekivanje, a nije slatkoU show programu ovogodišnje Dore nastupila je i predstavnica Hrvatske na Euroviziji 2002. godine, Vesna Pisarović. Podsjetimo, ona je tada u Tallinu, u Estoniji, s pjesmom »Sasvim sigurna/Everything I Want« osvojila vrlo 11. mjesto. Također, Vesna se na tom natjecanju predstavila i kao autorica: napisala je pjesmu »In the Disco« s kojom je Bosna i Hercegovina na Eurosongu 2004. osvojila deveto mjesto. Pjevačica koja paralelno ima dvije karijere, onu kojom caruje jazz i drugu vezanu uz pop glazbu, a kojoj se vratila prije dvije godine, imala je atraktivan nastup kojeg nikoga nije ostavio ravnodušnim. Imali smo tako priliku čuti njezine hitove »Tako mi nedostaješ«, »Neka ljudi govore«, » Spremna sam« u osvježenom ruhu, dok smo čekali rezultate glasovanja.
Osim na HTV1, Doru se moglo pratiti uživo i na platformi HRTi, te na portalu Hrt.hr. Scenarij ove, mogli bismo kazati i povijesne Dore, zbog posebnih mjera u kojima je održana, potpisuje Alen Đurica, režiju Ivan Miladinov te urednica Uršula Tolj.


__


Snimio: Vedran Karuza