Najstariji svjetski filmski festival 

Campion, Almodovar, Larrain u utrci za venecijanskog Zlatnog lava

Hina

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Srednjovjekovni ep Ridleyja Scotta "Posljednji dvoboj" i žarko iščekivana znanstveno-fantastična priča "Dune", premijerno će biti prikazani u VenecijiFilmovi “The Power of the Dog” Jane Campion,  “Parallel Mothers” Pedra Almodovara i  “Spencer” u kojemu Kristen Stewart igra princezu Dijanu među naslovima su koji se natječu za glavnu nagradu na Venecijanskom filmskom festivalu od 1-11 rujna.


Najstariji svjetski filmski festival nada se da će, nakon smanjenog izdanja 2020. godine, ove godine dočekati holivudske slavne osobe.


Novozelandska redateljica Campion, poznata po filmu “The Piano” (Klavir), predstavit će svoju dramu u kojoj Benedict Cumberbatch igra sadističkog vlasnika ranča u kampanji protiv mlade udovice u interpretaciji Kirsten Dunst 1920-ih godina u američkoj saveznoj državi Montani.
Netflixova produkcija, “Moć psa” na festivalu u Cannesu pozvana je da se prikaže izvan konkurencije, ali umjesto toga odlučila se za Veneciju, koja za razliku od francuskog rivala ne zahtijeva kazališno izdanje za filmove koji se natječu za glavnu nagradu.


Španjolski redatelj Almodovar ponovno je angažirao jednu od svojih omiljenih glumica, Penelope Cruz, u filmu “Paralelne majke”, a “Spencer”, čileanskog redatelja Pabla Larraina, u filmu se fokusira na jedan vikend početkom devedesetih kada se Dijana odlučila odvojiti od princa Charlesa.


Oni su među 21 filmom u glavnoj konkurenciji, među kojima su redateljski prvijenac Maggie Gyllenhaal “Izgubljena kći”, snimljen prema romanu Elene Ferrante te “Božja ruka” Paola Sorrentina – jedan od pet talijanskih naslova koji se nadaju osvojiti Zlatnog lava.


Srednjovjekovni ep Ridleyja Scotta “Posljednji dvoboj”, u kojem glume Matt Damon, Adam Driver i Ben Affleck, te žarko iščekivana znanstveno-fantastična priča “Dune” Denisa Villeneuvea, s Timothéeom Chalametom i Zendayom, premijerno će biti prikazani u Veneciji izvan konkurencije.


Ravnatelj Festivala Alberto Barbera pozdravio je povratak na Lido “američkih studija i zvijezda A-liste koje su prošle godine nedostajale”.


Zbog ponovnog porasta zaraze, prošlogodišnja ograničenja protiv covida-19 ostaju na snazi, uključujući kapacitet festivalskih gledališta koji je prepolovljen na 4.000 gledatelja.