Obrada hita Srebrnih krila

“Božić dolazi” u izvedbi Pjevačkog zbora mladih Josip Kaplan

Marina Katić

Foto: Press

Foto: Press

Članica zbora Margareta Širola osmislila je i napisala scenarij za spot te koordinirala snimanje. Karlo Marković, mladi riječki videograf, zaslužan je za snimanje, montažu i kolor, a režiju zajednički potpisuju Marković i ŠirolaPjevački zbor mladih Josip Kaplan ni u došašću ove teške i neobične godine nije nas ostavio praznih ruku. No za razliku od njihovih toplih adventskih koncerata koji odišu posebnom energijom, ove su godine pod jelkom pripremili poklon u nešto drugačijem obliku, no jednako atraktivnom i posebnom.


Radi se o obradi jedne od najpoznatijih hrvatskih božićnih pjesama – pjesmi »Božić dolazi« grupe Srebrna krila, autora Mustafe Ismailovskog, u vokalnoj obradi Davida Stefanuttija. Instrumentalni aranžman potpisuje Ivan Popeskić, u čijem je studiju pjesma i snimljena, a instrumentalni je solo odsvirao Antonio Geček, prva truba Big Banda RTV Slovenija.


Osim toga snimili su i prigodan, ujedno njihov prvi, glazbeni spot, premijerno predstavljen na Kanalu Ri. Članica zbora Margareta Širola osmislila je i napisala scenarij te koordinirala snimanje. Karlo Marković, mladi riječki videograf, zaslužan je za snimanje, montažu i kolor. Režiju zajednički potpisuju Marković i Širola.


Riječke lokacije
U spotu je moguće uočiti prepoznatljive lokacije Rijeke i okolice te ovom prigodom zahvaljuju Vedranu Babiću na ustupanju prostora Trsatske gradine, slastičarnici Cacao kao i dijelu zboraša koji je nesebično otvorio vrata svojih domova: Veronika Kamenar, Mirna Kuzmić, Margareta Širola i Sandro Car. Posebna zahvala ide i umjetničko-menadžerskom timu u sastavu Jelene Anđelić, Doris Kovačić, Leane Paladin i Margarete Širola, a ovaj veseo spot koji odiše toplinom, ljubavlju i neizmjernim prijateljstvom može se pogledati na njihovu YouTube kanalu.


Zbor djeluje od 2006. te okuplja 30-ak članova. Ponosi se brojnim nagradama na državnim i međunarodnim natjecanjima, kao i pobjedom u HRT-ovu showu Do posljednjeg zbora 2012. , kada osvaja titulu najomiljenijeg zbora u Hrvatskoj. Zborom ravna umjetnička voditeljica Doris Kovačić.


Ove su neobične godine ipak uspjeli realizirati nekoliko važnih projekata: sudjelovali su u mjuziklu Evita HNK-a Ivana pl. Zajca te velikom zborskom koncertu u čast Ivana Matetića Ronjgova, a tijekom karantene razveselili su obradom pjesme »Heal the World« Michaela Jacksona koju su snimili svatko iz svojih domova. Prigodno su obilježili i obljetnicu rođenja Josipa Kaplana, velikoga skladatelja, zborovođe i umjetnika čije ime s ponosom nose, a u rujnu su održali koncert u Arheološkom parku Principij.


Petnaesti rođendan


Ovom prigodom obznanjuju i da su nedavno pobijedili na virtualnom natjecanju božićnih skladbi GLAZ-B-OS u organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Osvojili su prvu nagradu s 96 bodova, kao i ukupno prvo mjesto u kategoriji mješovitih zborova i to s narodnom hrvatskom skladbom »U to vrijeme godišta« u obradi Matka Basare.


Što se tiče daljnjih planova, intenzivno se pripremaju i za svjetske zborske igre u Belgiji, koje su odgođene za srpanj 2021. Iduća je godina posebna i po tome što će zbor proslaviti svoj 15. rođendan te će i to obilježiti na prigodan način. Jedva čekaju stupiti u realizaciju nabrojenih planova te dodaju da ih trenutačno najviše rastužuje nemogućnost zajedničkih druženja, putovanja i, naravno – uživanja u pjesmi.
– Pjesmom želimo prenijeti toplinu i ljepotu božićnog ugođaja, radost muziciranja, veselje, prave vrijednosti poput ljubavi, obitelji, prijateljstva te nam je cilj, naravno, razveseliti našu publiku, prenose Kaplanovci.


A njihove su želje za nadolazeće blagdane, kažu, mir, zdravlje, blagostanje te, prije svega, da »budu sretni svi«.