KNJIGA O GABI

Biografija legendarne pjevačice Gabi Novak nastala iz pera Siniše Škarice

Siniša Pavić

Gabi Novak i Siniša Škarica, Foto: DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Gabi Novak i Siniša Škarica, Foto: DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Mala enciklopedija zabavne glazbe koja se rotira oko Gabi»Knjiga Siniše Škarice o Gabi Novak je priča o svima nama. O našim djetinjstvima, o našim odrastanjima, o bivanju starijima. Od prvih singlica, preko festivala, do pojave na albumima novih bendova, to je bio i ostao taj glas. Glas zlatnoga vremena koji nije umanjila ni pretvorba, ni tranzicija, ni promjena odnosa prema glazbi. To što je ona imala, imao je vrlo mali broj pjevačica, recimo da bi se mogla porediti s Francoise Hardy ili s… Tko zna.


Ono što bi se moglo reći o tome jest da je svaki stih koji je ona otpjevala pjesma za sebe. Bio to šlagerski zabavnjak ili jazz standard, ili obrada šansone, ili pjesma koja je napisana za nju, to je uvijek imalo samo njezin nivo. I kad si čuo to, znao si da je to – Gabi.«


Širi projekt


Ovako, lijepo i toplo, piše novinar, pisac i pjesnik Ahmed Burić u pogovoru »Knjige o Gabi« autora, pisca i diskografa Siniše Škarice. Ovakvim biranim rečenicama govorilo se i jučer na promociji »Knjige o Gabi« – Naklade »Ljevak«- koja je nastala kao dio šireg projekta koji uključuje i box-setove »Diskobiografija« – u izdanju Croatia Recordsa, također uz potpis Siniše Škarice – na kojima je sabrana većina pjesama što ih je Gabi Novak snimila tijekom karijere koja traje više od 60 godina!
U dva box-seta je 12 CD-ova s oko 260 originalnih snimaka, od kojih su njih 23 prvi put objavljena na nosačima zvuka. I da se smije, mogao bi ovo biti izvještaj satkan od samih citata i emocije što je preplavila promociju, a sve zahvaljujući istinskoj divi Gabi Novak i trudu hodajuće »glazbene enciklopedije« Siniše Škarice.
Urednik knjige Nenad Rizvanović istaknuo je ponajprije kako u Hrvatskoj, osim Škarice, i nema ozbiljnog rock povjesničara.


Foto: Davor Puklavec/PIXSELL


Više od biografije


Kako reče, »Knjiga o Gabi« nije samo biografija, već je knjiga uopće o našoj zabavnoj glazbi.
– Vidi se koliko je karijera Gabi Novak bila povezana s toliko ljudi, toliko autora, koliko je sve bilo isprepleteno. Način na koji je Siniša otkrio neizmjerno mnogo veza, važnih veza, ljudi koji defiliraju, od kojih su neki poznati, a neki zaboravljani, dovodi ovu knjigu u specifičan status jedne minipovijesti zabavne glazbe kojoj je središnji lik Gabi Novak – istaknuo je Rizvanović.Ahmed Burić vratio se u doba kad mladi, sada bivši, panker iz Sarajeva okreće radijske stanice čim zasvira domaća glazba, uvijek, osim kada pjeva Gabi Novak. Vratio se sve do njenih uradaka iz 1959. godine, na ono za što smo 35 godina kasnije otkrili da je world music.
– Velika umjetnost ipak u sebi obuhvaća čitav svijet. Mali broj umjetnika je uspio da sve što imaju stave unutra. Knjiga, i to što smo ovdje, dokaz je da bolji svijet možda ipak postoji. Volim one izvođače za koje možeš reć’ samo jednu stvar: kad kažeš Gabi, ne moraš reći prezime, kad kažeš Škarica, ne moraš reći ime – kazao je, među ostalim, Burić.Malo kasnije, jednu staru i važnu singlicu Gabi Novak, što ju je kupio u Beogradu na buvljaku, dao je on na potpis divi, kako fanu i dolikuje.


Značaj Škarice


Đorđe Matić, pjesnik i esejist, priznao je da ga je autor iznenadio dijelom knjige što govori o dijelu karijere Gabi Novak o kojem najmanje znamo, o kajkavskoj popevki.– Uspio je u taj kajkavski dio, koji u sebi nosi jednu melankoliju i tugu, napisati pasaž u kojem je prvi put emotivan, dok govori da je »budućnost i dalje od Gabi, a o onoj drugoj dimenziji da i ne govorimo« – istaknuo je Matić.Aleksandar Dragaš, glazbeni kritičar i publicist, kazao je kako svakom poslu Siniša pristupa prvo kao arheolog, onda kao erudit, a zatim kao filigran koji sve to fino slaže u cjelinu. Teško da se od Gabi Novak i mogao naći netko bolji za slaganje box-seta, jer nema na svijetu puno pjevača da ih možeš prikazati kroz šest uloga; jedan CD i filmska glazba, drugi Gabi i jazz, treći festivalske pjesme, četvrti kajkavske popevke… A raritet je svjetski i kada su zajedno u istom domu u tihom obrtu bile takve veličine kao Gabi, Arsen i Matija. Koliko je velika Gabi Novak kao pjevačica, iskazao je Dragaš rečenicom: »Uvijek decentna, uvijek iz drugog plana, ali kad vas zgrabi – gotovo je!«– Ovo je mala enciklopedija zabavne glazbe koja se rotira oko Gabi kao oko Sunca – zaključuje Dragaš.


Naši Gabi i Arsen


Siniša Škarica je najavio i neke nove promocije, prvo onu u Blatu na Korčuli, pa onu šibensku početkom kolovoza; kazao da je Gabi Novak prva moderna pjevačica na ovim prostorima, a onda podcrtao najveće poglavlje u knjizi, ono što se zove »Samo žena« baš kao i album iz te ključne 1974. godine. Godina je to kada Gabi Novak snima svoj prvi pravi studijski album, onaj antologijski što ga radi s Arsenom, a te godine se rađa i Matija.– Od tog trena Gabi i Arsen nisu više samo svoji, oni postaju i naši – kazao je Škarica.
Gabi Novak nije krila emociju, a kad je pred nju došla i torta u ime nedavnog joj rođendana, suzu je bilo teže zadržati nego je pustiti da kapa.
– Nikada nisam mislila da sam velika, a vi ste me učinili baš velikom. Sad osjećam; pa ipak sam nešto napravila u životu – priznala je Gabi Novak, prije nego se »arsenovski« zapitala: »Jesam li ja sve to zaslužila!?«