Akademije filmske umjetnosti i znanosti

Akademija kreće na sastanak kako bi odlučila o sankcijama Willa Smitha

Portal Novi list

FOTO/REUTERS

FOTO/REUTERS

"U najboljem je interesu svih uključenih da se ovo riješi na vrijeme", napisao je Rubin.Vijeće guvernera Akademije filmske umjetnosti i znanosti pomaknulo je planirani datum kako bi odlučilo o mogućim sankcijama protiv Willa Smitha zbog šamaranja Chrisa Rocka na ovogodišnjoj dodjeli Oscara.


„Sazivam sastanak odbora za ovaj petak ujutro, 8. travnja, u 9:00 sati po pacifičkom vremenu, umjesto za prethodno zakazani sastanak 18. travnja, kako bismo se pozabavili mogućim sankcijama za Willa Smitha kao odgovor na njegove postupke tijekom prijenosa Oscara 27. ožujka “, naveo je predsjednik Akademije David Rubin u pismu koje je u srijedu dobio CNN.


“Datum 18. travnja određen je u skladu s kalifornijskim zakonom i našim standardima ponašanja jer je naš dnevni red uključivao moguću suspenziju ili isključenje gospodina Smitha iz članstva”, stoji u pismu. “Od nas se tražilo da gospodinu Smithu dostavimo obavijest 15 dana prije sastanka odbora na kojem bi se takve radnje mogle poduzeti, a također mu dati priliku da odboru da pisanu izjavu najmanje pet dana prije tog sastanka.
Prema pismu, u svjetlu Smithove ostavke na Akademiji prošlog petka, “suspenzija ili isključenje više nisu mogući i zakonski propisani raspored više se ne primjenjuje.”


“U najboljem je interesu svih uključenih da se ovo riješi na vrijeme”, napisao je Rubin.


Smith je ošamario Rocka nakon što je strip, a glumac se našalio s pozornice Oscara o podšišanoj kosi Jade Pinkett Smith.


“Jada Volim te, ‘G.I. Jane 2’, jedva čekam da ga vidim”, rekao je Rock dok je uručio nagradu za najbolji dokumentarac.


Smith je potom izašao na pozornicu, udario Rocka, vratio se na svoje sjedalo i povikao na strip: “Drži ime moje žene dalje od jebenih usta!”


Nedugo zatim, Smith je osvojio Oscara za najboljeg glumca za ulogu u filmu “Kralj Richard”.