Državni susret

Zlatne plakete dobili Pjevački zbor mladih „Josip Kaplan“ iz Rijeke i Ženski zbor KUD-a „Učka“ Matulji

P. N.

Time su još jednom potvrdili svoju visoku poziciju među najboljim hrvatskim zborovima.Protekloga vikenda, u subotu i nedjelju, 24. i 25. rujna 2022. održao se 55. po redu Državni susret hrvatskih pjevačkih zborova u Poreču i Vrsaru u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, krovne institucije koja brine o umjetničkom amaterizmu u Hrvatskoj.


Prva natjecateljska večer održana je u kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Poreču. Nastupilo je 13 zborova i jedan vokalni sastav iz Zagreba, Petrinje, Osjeka, Čakovca, Rijeke, Matulja, Konjščine, Križevaca, Belišća i Bjelovara, a njihove nastupe pratilo je stručno povjerenstvo u sastavu Antoaneta Radočaj – Jerković, Marija Ramljak i Igor Vlajnić kao zamjena za Ivana Josipa Skendera. Zborovi su se predstavili raznolikim umjetničkim programom, a svoje su sudjelovanje na Državnom susretu izborili na županijskim selekcijama. Primorsko-goransku županiju predstavljali su Pjevački zbor mladih „Josip Kaplan“ iz Rijeke pod vodstvom Doris Kovačić i Ženski zbor KUD-a „Učka“ Matulji pod vodstvom Saše Matovine. Oba su ansambla nagrađena zlatnom plaketom i to PZM „Josip Kaplan“ za osvojenih 96.75 bodova, a „Učka“ za osvojenih 92.08 bodova čime su još jednom potvrdili svoju visoku poziciju među najboljim hrvatskim zborovima.

Drugog dana susreta svi su zborovi nastupili u revijalnom dijelu programa izvodeći po jednu skladbu ležernijeg i zabavnijeg karaktera. Koncert se održao u sportskoj dvorani „Saline“ u Vrsaru, a odisao je zajedništvom, prijateljstvom i podrškom među zborovima sudionicima. Nakon revijalnog programa proglašeni su rezultati natjecanja te je uslijedilo zajedničko pjevanje skladbe „Sliku milu Istre naše“ Ivana Matetića Ronjgova pod vodstvom maestra Igora Vlajnića.


Za odličnu organizaciju Susreta zaslužan organizator Hrvatski sabor kulture i suorganizatori: Ars Cultura, Maistra d.d. i Hrvatsko društvo skladatelja – ZAMP.