PRIPREMA ZA PADALINE

Zimska služba Grada Rijeke spremna za snijeg: Od 15. studenog počeo prvi stupanj pripravnosti

Sanja Gašpert

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

U zonama prvog prioriteta ukupno je oko 118 kilometara riječkih prometnica, dok je drugom prioritetu trideset kilometara ulica koje moraju biti očišćene najkasnije u roku od 24 sata od prestanka padalina.RIJEKA Zimska služba Grada Rijeke spremna je za slučaj snježnih padalina, odnosno za djelovanje u slučaju potrebe, sukladno Operativnom programu održavanja prometnica u zimskim uvjetima, za razdoblje od 15. studenog ove do 15. ožujka 2023. godine, koliko traje prvi stupanj pripravnosti Zimske službe. U zonama prvog prioriteta ukupno je oko 118 kilometara riječkih prometnica, dok je drugom prioritetu trideset kilometara ulica koje moraju biti očišćene najkasnije u roku od 24 sata od prestanka padalina. U trećem prioritetu je preostalih više od 200 kilometara prometnica koje se čiste u roku od 48 sati.


Koncesionar za čišćenje i posipavanje nerazvrstanih prometnica na području grada Rijeke su Ceste Rijeka s centralnom bazom na Kukuljanovu, dok su još dvije baze formirane na Srdočima – kamionski terminal te u Mihačevoj Dragi. Osigurano je oko 400 kubika drobljenca, 300 tona soli te tri tone kalcijevog klorida za posipavanje cesta, a riječ je o količinama koje su se u prethodnim godinama pokazale dovoljnima. U pripravnosti su i četiri vozila za obilazak nosivosti do dvije tone s posipačem, a po podizanju stupnja pripravnosti aktiviraju se dodatna mehanizacija I ljudstvo.


– Prometnice će se, u slučaju snježnih padalina, čistiti prema unaprijed utvrđenom rasporedu, po kojem su podijeljene u tri prioritetne skupine. U prvi prioritet spadaju linije javnog gradskog prijevoza i omogućavanje pristupa bolnicama, vrtićima, javnim ustanovama i interventnim službama. Sukladno pravilniku o održavanju cesta, prohodnost na prometnicama prvog prioriteta osigurava se u roku od pet do osam sati od prestanka padalina, pri čemu se prohodnim smatraju sve prometnice na kojima ima do pet centimetara snijega, što su uvjeti po kojima je uz zimsku opremu moguće normalno prometovanje. Za čišćenje nogostupa, javnih stubišta i trgova odgovorno je Komunalno društvo Čistoća, no podsjećamo sve vlasnike stambenih i drugih objekata na zakonsku obavezu čišćenja pristupa zgradama i nogostupa pred njima. Oni koji ne budu poštivali ovu obavezu mogu očekivati sankcije komunalnog redarstva, ističu u Stožeru Zimske službe.
Stožer, također, podsjeća kako je, od 15. studenog ove godine, do 15. travnja 2023. godine, nužna zimska oprema na osobnim automobilima na državnim cestama, a pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili lanci za snijeg, pri čemu je minimalna dubina utora na gumama četiri milimetra. Jednako tako, vozila moraju biti očišćena od snijega i leda.