NATJECANJE I IZLOŽBA

Zdravko Šiško i maketa broda M/B Premuda pobjednici 26. Državnog natjecanja brodomaketara

Jakov Kršovnik

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Prilikom posjete izložbi možete ocjenjivati makete, a posljednjeg dana izložbe maketa s najvećim brojem bodova će dobiti nagradu publike.RIJEKA – Maketa putničkog broda M/B Premuda koju je napravio Zdravko Šiško apsolutni je pobjednik 26. Državnog natjecanja brodomaketara što je održano u Rijeci.


Dvije zlatne medalje dobio je i Roland Vlahović za izvrsne makete putničkog broda Abbazia te razarača Split, a podijeljeno je i osam srebrnih te četiri brončane medalje. Srebrom su se, za druge makete, također okitili Zdravko Šiško i Roland Vlahović, kao i Milan Vičević, Željko Fredotović, Mili Šantić i Željko Udovč, a broncu su dobili Josip Gnječ, Branimir Šoić, Dubravko Srijemsi i Vinko Balas. Na natjecanju je sudjelovalo 14 maketara seniora s 22 makete u pet kategorija, a u juniorskoj konkurenciji do 18 godina sudjelovalo je pet mladih brodomaketara s ukupno sedam maketa u tri kategorije.


SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER


Dvije brončane medalje podijeljene su u juniorskoj konkurenciji – Leonu Josipu Njiriću i Tončiju Biočiću. Sve makete koje su sudjelovale na natjecanju, kao i još 32 makete izvan konkurencije, izložene su na Hrvatskoj ocjenskoj izložbi maketa Brodova “Rijeka 2021” koju se u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka (Školjić 6) može razgledati do 22. srpnja. Ulaz je slobodan, a izložba je otvorena od ponedjeljka do petka od 9 do 13 sati te od 16.30 do 20 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 15 sati.
Prilikom posjete izložbi možete ocjenjivati makete, a posljednjeg dana izložbe maketa s najvećim brojem bodova će dobiti nagradu publike. Treba najaviti i da će u rujnu najbolje makete i maketari sudjelovati na svjetskom natjecanju brodomaketara, koje bi trebalo biti održano od 11. do 19. rujna u Rijeci u prostoru Exportdrva, ako epidemiološke mjere dopuste. Očekuje se 200 maketa iz Europe, ali i svijeta. Prigodne zahvalnice, nagrade i pehar pobjedniku Zdravku Šišku i drugim nagrađenima uručeni su na otvaranju izložbe na kojem su sudjelovali Mladen Mitić, predsjednik Hrvatskog saveza brodomaketara, Mirna Medarić, zamjenica župana PGŽ-a, zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Zdravko Ivanković i izvršna direktorica CTK Rijeka Olivera Stanić.