KRAJ LIJEPE TRADICIJE

Zatvorena je zametska Žudika, Brodokomercova trgovina koja je radila 61 godinu: Neki su i zaplakali, tu su odrasli

Sanja Gašpert

Foto S. GAŠPERT

Foto S. GAŠPERT

"Plodine su bile "jače" i prostor ide njima"RIJEKA – Nakon šezdeset i jedne godine neprekidnog rada, danas točno u 14 sati svoja je vrata zauvijek zatvorila trgovina Brodokomerc 157 u Zametskoj ulici, na lokaciji starijim Zamećanima poznatijoj kao Žudika, gdje je prije puno godina bila i zametska tržnica. O zatvaranju Brodokomercove trgovine na Zametu našu je redakciju e-mailom obavijestila Valentina Muškardin, poslovođa trgovine.


– Stara malena domaća trgovina naših Zamećana, srce Zameta se zatvara. Informaciju smo dobili danas, nismo imali pojma da će se tako nešto dogoditi. Naime, ovo je gradski prostor, najamnina je poskupila i na licitaciji su “pobijedile” Plodine, koje će uskoro na ovoj lokaciji otvoriti svoju trgovinu. Mi zaposlenici nećemo ostati bez posla, odlazimo na drugu lokaciju, međutim, zatvaranjem ove trgovine, odlazi u povijest naša Žudika, simbol Zameta. Dakle, danas je posljednji radni dan našoj staroj Žudiki koja nam je svima u srcu, sa suzama u očima ispričala je Muškardin. Dodala je kako su i kupci iz obližnjih kuća i zgrada, a riječ je većinom o starijoj populaciji, tužni zbog zatvaranja trgovine, neki su se i rasplakali, bili su jako emotivni, jer je većina njih odrastala uz ovu trgovinu, u njoj kupovala prve sendviče za školsku marendu ili razne druge artikle “na akciji”, a nerijetko i zimnicu, koja je često bila po povoljnijoj cijeni nego u drugim trgovinama. Muškardin je dodala kako razlog zatvaranja trgovine nikako nije promet, jer, rekla je, ova je Brodokomercova trgovina uvijek dobro poslovala, imala dobar promet. “Plodine su bile “jače” i prostor ide njima”, zaključila je Muškardin.


Valentina Muškardin i Tamara Kuduzović


Njezina radna kolegica i jedna od zaposlenica dugi niz godina u ovoj trgovini Tamara Kuduzović također nije krila tugu i, pomalo, razočarenje. “Svima nam je žao, i nama i našim kupcima. Jedan stariji gospodin se rasplakao kada je vidio obavijest na vratima. Na kraju smo se međusobno tješili”, rekla je Kuduzović.

I doista, kratka, crnim flomasterom napisana obavijest, “Poštovani kupci, radimo još 25.05.2023. i onda smo zatvoreni trajno. Hvala na razumijevanju”, ražalostila je svakog kupca koji je jučer po posljednji put ušao u trgovinu. Jedna starija gospođa bila je, ipak, sretna kada je čula da zaposlenici neće “na cestu”, nego prelaze u drugu Brodokomercovu trgovinu. Druga se toliko uzrujala da je zaboravila zbog čega je došla u trgovinu, odnosno što je namjeravala kupiti. Tako je tiho, nabrzinu, u povijest otišao jedan od posljednjih simbola Zameta – Žudika.