Potpisan ugovor

Za uređenje Premužićeve staze i Velebitskog botaničkog vrta osigurano 770.000 kuna

Dorotea Prpić

Projektima koji počinju na proljeće bit će uređene staze, postavljeni stolovi, klupe, edukativne ploče i signalizacije, kako bi se povećala dostupnost rekreacijskih i zdravstvenih koristi šumaSENJ – Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisale su ugovor o financiranju dva projekta, a odnose se na obnovu i uređenje Premužićeve staze te poučne staze u Velebitskom botaničkom vrtu.
Projekt obnove i uređenja ovih staza financira se iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.


Za ukupno prihvatljive troškove odobren je intenzitet potpore od 100 posto za oba projekta. Procijenjeni iznos potpore za projekt obnove Premužićeve staze odobren je u iznosu od 407.247,50 kuna, a projekt poučne staze u Velebitskom botaničkom vrtu u iznosu od 361.910,00 kuna. Sredstva potpore osigurana su iz proračuna Europske unije i državnog proračuna Republike Hrvatske, od čega EU kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj sudjeluje s 85 posto udjela, a RH s 15 posto udjela.

Projektom će biti uređene staze, postavljeni stolovi i klupe i niz edukativnih ploča i signalizacije za posjetitelje, sve kako bi se povećala dostupnost rekreacijskih i zdravstvenih koristi šuma, bogate kulturne baštine, uz istovremeno podizanje spoznaje o važnosti očuvanja šuma i biološke raznolikosti, uslugama šumskih ekosustava te ekološkoj mreži NATURA 2000.


Remek-djelo


Premužićevu stazu projektirao je i gradio inženjer šumarstva Ante Premužić, a kasnije su je, graditelju u čast, hrvatski planinari prozvali njegovim imenom. Gradnja uzdužne planinarske staze započela je 1930. godine. Financirali su je zajednički Direkcija šuma na Sušaku (Rijeka), Hrvatsko planinarsko društvo i Kraljevska banska uprava Savske banovine, a dovršena je u ljeto 1933. godine, kad je završena i najteža dionica u dužini od 1,5 kilometara od Čepuraša do Gromovače. Premužićevu stazu danas smatraju pravim remek-djelom graditeljstva jer je građena u kamenu – suhozidu, te je položena tako da na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove sjevernog Velebita – Hajdučke i Rožanske kukove. Proteže se hrptom planine od Zavižana do Baških Oštarija u srednjem Velebitu i duga je 57 kilometara. Staza nema teških uspona, pa je pogodna i za posjetitelje nenaviknute na planinarenje. Kroz Nacionalni park Sjeverni Velebit prolazi 16 kilometara staze, a na otprilike dva sata hoda od Zavižana nalazi se planinarsko sklonište Rossijeva koliba.


Premužićeva staza 2009. godine u cijeloj je svojoj dužini i službeno zaštićena kao kulturno dobro od nacionalnog značaja.


Bogatstvo flore


Velebitski botanički vrt osnovan 1967. godine, na inicijativu dr. Frana Kušana, profesora na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu, a nalazi se na Zavižanu na 1.480 metara nadmorske visine. Ideja koja je vodila osnivače botaničkog vrta aktualna je i danas, željeli su bogatstvo flore Velebita učiniti dostupnim ne samo znanstvenicima, istraživačima i zaljubljenicima u Velebit, već i svim posjetiteljima koji dođu na sjeverni Velebit. Nedugo nakon osnivanja Vrta okolno je područje proglašeno Posebnim botaničkim rezervatom Zavižan – Balinovac – Velika kosa.


Danas u Vrtu raste oko 300 biljnih vrsta od kojih su neke samonikle, dok su druge donesene s ostalih dijelova Velebita. Do proglašenja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit 1999. godine brigu o Vrtu vodili su djelatnici Šumarije Krasno, a stručni rad u Vrtu vodila je Komisija za predlaganje stručnih mjera i vršenje stručnog nadzora sastavljena od istaknutih znanstvenika i stručnjaka.


Kako doznajemo od ravnateljice Nacionalnog parka Sjeverni Velebit Irene Glavičić Sertić, obnova Premužićeve staze i poučne staze u Botaničkom vrtu počet će na proljeće jer uskoro u parku slijedi zima, tijekom koje će biti izvršene sve potrebne pripreme i predradnje za početak radova.