VELIK INTERES

Vrhunsko okruženje za buduće ugostitelje. Ugostiteljska škola Opatija nudi privlačne obrazovne programe

Filip Brnelić

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Učenici, profesori i osoblje Ugostiteljske škole Opatija uskoro će se preseliti natrag u svoju zgradu u Kumičićevoj ulici na kojoj se finaliziraju građevinski i instalatorski radovi



OPATIJA – Pred Ugostiteljskom školom u Opatiji uzbudljivo je razdoblje u kojem će sav trud i izdašna financijska ulaganja u infrastrukturu, obrazovne kapacitete i nove programe konačno doći na vidjelo. Nakon što je u srpnju ponovo imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti i za narednih pet godina, ovu srednju školu čeka skoro okončanje obnove zgrade u Kumičićevoj ulici te preseljenje u novo, osuvremenjeno i vrhunski opremljeno obrazovno okruženje, kao i početak aktivnosti projekta RCK Recept kroz čije će se programe cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih obavljati edukacije za ugostiteljsko-turističke stručnjake.


Ova dva velika projekta ukupne vrijednosti gotovo 90 milijuna kuna 100 posto su financirana EU sredstvima, a prema riječima ravnateljice škole Sibile Roth, uspostavljanje škole kao Regionalnog centra kompetentnosti od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja omogućilo je obnovu zgrada u Kumičićevoj i Gervaisovoj ulici od podruma do krova, što bi u suprotnom bilo teško izvedivo.


Zahtjevan projekt


– Ovo je jedan od najtežih i najzahtjevnijih projekata u obrazovanju koji nam nosi modernizaciju i inovacije. Obnova se sada finalizira iako još ima posla, po projektu je već trebala biti gotova, međutim rok se produžio na tri mjeseca zbog raznih nepovoljnih situacija. Mi se nadamo da će zgrada do kraja listopada biti gotova, nakon čega bismo se trebali preseliti jer se projekt završava krajem godine. Obnovljeni su krovovi, električne instalacije, ponegdje vodovod i cijevi te postavljena nova kanalizacija, dobili smo novu opremu što se tiče učionica, nove klupe, stolice, ormare, pametne ploče i kompjutore. U većoj zgradi u Kumičićevoj nabavili smo i kompletnu opremu za dva kabineta kuharstva, jedan kabinet slastičarstva i dva kabineta hotelijerskog posluživanja, za čiju se ugradnju čeka završetak građevinskih radova, a ondje će se nalaziti i naša nova videokonferencijska dvorana.


SIBILE ROTH SNIMIO: VEDRAN KARUZA




U manjoj zgradi u kojoj se nalaze svi uredi administracije obnovljene su četiri učionice, od kojih je jedna novoopremljena informatička učionica. Svaka od tih učionica ima pametnu ploču i laptop, a trenutno čekamo isporuku kompjutora za njihovo opremanje – navodi Sibila Roth, dodajući da je Primorsko-goranska županija pomogla pri dokupu električne energije potrebne za napajanje sve te moderne aparature.


Uz zahvalu svima koji su omogućili ovakav stručni i tehnološki iskorak, ravnateljica je istaknula da je PGŽ kao osnivač i dosad kontinuirano ulagao u potrebe ugostiteljsko-turističkog obrazovanja, no i da je provedenim istraživanjem kojim su se prepoznale obrazovne potrebe u županiji upravo Ugostiteljska škola kandidirana za natječaj ministarstva. Ova opatijska strukovna škola danas je jedan od šest državnih RKC-a u sektoru turizma i ugostiteljstva te jedini županijski RKC među 25 škola koje taj status nose u svojim sektorima.


Popunjene kvote


I ulazak u novu školsku godinu obilježen je velikim interesom za strukovne programe i zanimanja koje mladi učenici pohađaju u Opatiji. Kvote pri upisu u prvi razred srednje škole za trogodišnje smjerove kao što su kuhar, konobar i slastičar uspješno su popunjene, kao i četverogodišnji program turističko-hotelijerskog komercijalista, a od ove jeseni škola je pokrenula svoj eksperimentalni program za zanimanje tehničara posluživanja.


– Riječ je o novom zanimanju koje smo mi izradili, a usprkos tome što nismo imali puno vremena za promociju jer smo tek na proljeće dobili dozvolu za taj program, uspjeli smo upisati 13 učenika. Kroz projekt RKC Recept morali smo izraditi jedan program pa smo se odlučili da to zanimanje bude što sličnije konobaru, a opet da bude moderno, drugačije i u trajanju od četiri godine. Učenici za tehničara posluživanja će kroz drugi, treći i četvrti razred imati predmete za barmena, baristu, sommeliera, dakle sve ono za što se po završetku školovanja moralo ići na dodatne edukacije te moralo dobro platiti. Obrazovanje za tehničara posluživanja provodimo kao modularnu nastavu, a ovaj program uključuje pojačanu matematiku, hrvatski i strani jezik pa će učenici pripremljeni moći izaći na državnu maturu – kaže Sibila Roth, napomenuvši da su i ostali ugostiteljsko-turistički centri kompetentnosti u Splitu, Dubrovniku, Osijeku, Puli i Zaboku kreirali vlastite srednjoškolske programe.


Ravnateljica dodaje da je škola kroz edukacije i putovanja te održane razgovore s drugim školama diljem Europe i bivše Jugoslavije shvatila da se djeca i u Hrvatskoj i vani rjeđe odlučuju za zanimanje konobara te da se škole ponovo vraćaju na četverogodišnje programe kuhara i konobara. Ovim bi smjerom, ako žele, mladi sa završenom srednjom školom dalje mogli nastaviti školovanje, što im je s trogodišnjim programom puno teže i zahtjevnije.


Natjecateljski uspjesi


Sibila Roth ističe da prepoznavanje opatijske Ugostiteljske škole kao ustanove izvrsnosti omogućava daljnje povezivanje i razmjenu iskustava s drugim srodnim institucijama od kojih se može mnogo naučiti.


– Projekt nam omogućuje da naši učenici i nastavnici vide kako se radi u drugim zemljama i na koji se način djeca školuju za naša zanimanja. Samo prošle godine smo bili na dvadesetak natjecanja, što domaćih, što međunarodnih, gdje smo ostvarili velik broj medalja, a reakcije učenika su bile zadivljujuće i to je jedan veliki plus u njihovom obrazovanju. Također, svi su naši nastavnici imali mogućnost da osim edukacija u Hrvatskoj prođu i mnogobrojne edukacije u Francuskoj, Grčkoj, Islandu, Španjolskoj, Danskoj ili Irskoj i svugdje smo dobili nova saznanja kako to funkcionira vani. Koju god smo školu posjetili, svugdje smo dobili nova saznanja jer svaka škola ima specifičnosti i to nam daje priliku da vidimo gdje smo i što smo – navodi Sibila Roth, ističući da je posjet jednom od vodećih europskih centara ugostiteljstva i turizma u baskijskom gradu San Sebastianu oduševio nastavnike koji su stečena znanja mogli prenijeti učenicima prilikom pripreme za natjecanja. Rezultati su vidljivi, a uz poboljšane uvjete rada i učenja ne treba sumnjati da će Ugostiteljska škola Opatija nastavljati proizvoditi kvalitetan i obrazovan kadar.


Popularne edukacije za odrasle


U sklopu projekta RCK Recept Ugostiteljska škola Opatija provodit će i programe obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja te na ovaj način pokušati financijski osigurati daljnje funkcioniranje Centra. Kako navodi voditelj projekta Almir Maslić, razvijeni su neformalni i formalni programi obrazovanja čije bi aktivnosti trebale početi u listopadu te završiti do kraja godine.
– Neformalni dio programa fokusira se na kratke tečajeve od po 12 sati koji se tiču određene teme. Te smo edukacije razvrstali u četiri modula – rukovođenje u turizmu, jezici u struci, posluživanje i kuharstvo, svaki u sebi ima šest radionica koje su dostupne cjelokupnom građanstvu, odnosno svakome bez obzira na prethodno obrazovanje. Što se tiče formalnih programa, do kraja godine ćemo provoditi mikrokvalifikaciju naziva osnove poslužnih procesa u ugostiteljstvu. Program traje 175 sati, a nakon njegovog završetka se polaže završni ispit te se po uspješnom zaključenju ispita dobiva formalno zvanje koje se upisuje u radnu knjižicu. S tim se zvanjem može ići na tržište rada i samim time se ostvaruje prednost u odnosu na nekoga tko to nema – kaže Maslić. Upisi za sudjelovanje u pilot projektu koji je za sve polaznike besplatan su završili, a s obzirom na iznimno veliki interes za neformalne i formalne programe za odrasle, upisane su 34, odnosno osam osoba.
– Ovo će nam biti svojevrsno istraživanje da vidimo gdje smo pogodili s programima, a gdje nismo. Namjera škole je da radionice s kojima smo postigli uspjeh i s kojima su polaznici bili zadovoljni počinje pružati naplatno. To nam nije strano jer smo takve programe već imali pa se u biti vraćamo svojim korijenima – zaključio je voditelj RCK Recepta, dodavši da vrijeme raspisivanje novog natječaja za idući ciklus edukacija još nije određen.