SVETA LITURGIJA

Vjernici Srpske pravoslavne crkve proslavili su Božić u hramu sv. Nikolaja

Jakov Kršovnik

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

"Pravoslavnoj braći stradaloj u potresu, svim kršćanima i drugim ljudima, šaljemo božićnu poruku: „Mir Božji – Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!“, poručio je protojerej-stavrofor Mićo Kostić, paroh riječkiRIJEKA – Vjernici Srpske pravoslavne crkve proslavili su Božić u hramu sv. Nikolaja, a svetu liturgiju služio je protojerej-stavrofor Mićo Kostić, paroh riječki. U svojoj božićnoj čestitci protojerej-stavrofor Mićo Kostić i protojerej Jovan Galamić, paroh riječki, istaknuli su da je Kristovo rođenje prijelomni događaj u povijesti svijeta.


– To je trenutak kada se Bog poistovjetio s čovjekom, a ljudska je priroda proslavljena i uzdignuta do samog božanskog prijestolja, zbog čega cijeli kršćanski svijet kroz sve godine s posebnom radošću proslavlja ovaj veliki praznik. Božićni pozdrav uputili su svima, bez obzira koje vjere bili.


– Pravoslavnoj braći stradaloj u potresu, svim kršćanima i drugim ljudima, šaljemo božićnu poruku: „Mir Božji – Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!“
Protojerej Jovan Galamić pročitao je i božićnu poslanicu Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve u kojoj mitropolit dabrobosanski Hrizostom, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i ekiskopi poručuju vjernicima da božićna poruka svih obavezuje na gradnju mira. Pozivaju i na zahvalnost liječnicima te medicinskom osoblju, kao i vjernike da čuvaju svoje zdravlje. Poručuju i da su ovog Božića zajedno s braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji u, kako tvrde, kolijevci njihova naroda.


– Njihovi razoreni domovi su i naši domovi, njihova spaljena ognjišta su i naša ognjišta, stoljetni hramovi koji su porušeni naši su hramovi, a poslanicu zaključuju čestitkom i pozivom na traženje oprosta, muža od žene, žena od muža, djece od roditelja, roditelji od djece i susjed od susjeda.


SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER