Virtualna vinska radionica

Slovenija oduševljena Belicom i Sansigotom: „Kvarner Wines“ je novi turistički brend

Edi Prodan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Bila je to ujedno i premijera novog turističkog brenda TZ Kvarnera „Kvarner Wines“ u kojem su ovog puta participirali pjenušci iz PZ „Gospoja“ te Vinske kuće „Pavlomir“ iz Novog Vinodolskog, žlahtina Vinarije „Šipun“ i „Kuće vina Ivan Katunar“ iz Vrbnika čiji je bio i crni Sansigot te Belica „Plovanić vina“ iz Kastva.Ode vinima Kvarnera i apsolutno oduševljenje slovenske stručne javnosti kastavskom kupažom Belica kao i Sansigotom, crnim vinom sa Suska, spašenim i razmnoženim na Krku najvažnije su karateristike digitalnog predstavljanja kvarnerskih vina Sloveniji. Organizatori predstavljanja vina Kvarnera bili su TZ Kvarnera predvođen diRektoricom Irenom Peršić Živadinov te udruženje „Vina Kvarnera“ na čijem je čelu Žarko Stilin. U Sloveniji su gosti bili najznačajniji stručni novinari kao i turistički djelatnici predvođeni Metkom Bradetič, hrvatskom turističkom ambasadoricom u Sloveniji, odnosno direktoricom Predstavništva HTZ-a u Ljubljani i eminentnom sommelierkom Mirom Šemić, jednom od najboljih poznavateljica vina na svijetu.


Bila je to ujedno i premijera novog turističkog brenda TZ Kvarnera „Kvarner Wines“ u kojem su ovog puta participirali pjenušci iz PZ „Gospoja“ te Vinske kuće „Pavlomir“ iz Novog Vinodolskog, žlahtina Vinarije „Šipun“ i „Kuće vina Ivan Katunar“ iz Vrbnika čiji je bio i crni Sansigot te Belica „Plovanić vina“ iz Kastva.


– Desetjećima posjećujem Kvarner tako da mi je žlahtina itekako poznato vino, jednako toliko drago i kad se ne nalazim u područjim gdje uspijeva. Ono što me istinski oduševilo, i pokazalo mi kako i u najbližem okruženju ima vinskih sorti za koje nisam nikad čula, je kupaža Belica. Ona ima istinskog potencijala, s lična je slovenskoj Rebuli te se nadam kako će i njezina vinarija to prepoznati. Ipak, moj definitivni kvarnerski forte je Sansigot, vino koje se nalazi toliko blizu francuskoj kvaliteti da me to naprosto oduševljava, istaknula je Šemić.
Slovenskim novinarima su svoje kuće, proizvodne programe i vina predstavili svi kvarnerski vinari, a posebno je oduševljenje izazvala Egle Katunar koja je „Kuću vina Ivan Katunar“ predstavila na slovenskom jeziku. Krajnji je zaključak: Kvarner postaje novim hitom koji će čim se prilika ukaže, a opće je uvjerenje da će se to dogoditi već ovog ljeta, masovnije pohoditi slovenski zaljubljenici u vino. Zahvaljujući svim sudionicima, posebno Miri Šemići i Metki Bradetič na kojima je bio najveći teret dvosatne prezentacije, svjedočili smo, kao jedina medijska kuća iz Hrvatske unikatnom virtualnim događanju koje će sasvim sigurno imati jako dobre – zemaljske odjeke.


– Čin se pandemija smiri i granice otvore, veselimo se ljubiteljima vina iz Slovenije na našem Kvarneru, zaključila je Peršić Živadinov.