Djelo novljanskog enologa

Vinopedia.hr: Internetska enciklopedija Ivana Sokolića broji 17 milijuna klikova

Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Klikovi na Sokolićevoj »vinopedia.hr« svakodnevno se, i to ispočetka s oko 900 do tisuću puta u danu, a kasnije sve više, događaju na čitavoj kugli zemaljskoj, a uspjelo se doći i do impresivnog podatka da njegova »vinska enciklopedija« do danas bilježi čak 16,8 milijuna ulazaka.NOVI VINODOLSKI – Dok na ovoj hemisferi, barem tamo gdje ima uvjeta, a pogotovo tradicije, dozrijeva grožđe najrazličitijih sorti, protječe istodobno trinaesta godina otkako je jedan od najpoznatijih enologa u nas i u svijetu, Ivan Sokolić, nakon mnogih objavljenih tiskanih edicija pokrenuo svoje kapitalno internetsko izdanje, enciklopediju pod nazivom »vinopedia.hr«, podnaslovljenu kao »Riznica znanja o lozi i vinu«. Sokolićeva »vinopedia.hr« obuhvaća tisuće stranica teksta – s prijevodima na talijanski, engleski i njemački jezik – i znatno je šireg obuhvata od isključivo enološke struke, a plod je njegova dugogodišnjeg bavljenja vinogradarsko-vinarskim područjem i temama vezanima uz to.


Ova internetska varijanta Sokolićeve enciklopedije njegova je na elektronički medij prenesena edicija kapitalnog djela pod nazivom Veliki vinogradarsko-vinarski leksikon tiskan 2006. godine. Vrijeme dozrijevanja grožđa ovih dana potiče na sjećanje na mnoge Sokolićeve radove i njegov izravni aktivni doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva u nas i u svijetu, a milijuni »klikova« na njegovoj internetskoj enciklopediji, što je na internetski medij postavljena ujesen 2008. godine, svrstavaju ga među najplodnije vinogradarsko-vinarske stručnjake i pisce, i to bez konkurencije.


Klikaju čak i Kinezi


Najčešći »klikovi« tragaju za nazivom naše zemlje, zatim za našim vinorodnim regijama i našim enološkim pojmovima, pa je tako »Hrvatska« najtraženiji pojam. Tako je naša zemlja u Ivanu Sokoliću dobila jednog od najzaslužnijih promicatelja. Slijede sorte vina, a tek nakon toga dolazi na red po traženosti »klikovima« najpoznatija zemlja u svijetu vina i pjenušaca, a to je Francuska.
Klikovi na Sokolićevoj »vinopedia.hr« svakodnevno se, i to ispočetka s oko 900 do tisuću puta u danu, a kasnije sve više i više, događaju na čitavoj kugli zemaljskoj, pa i u Kini, bez obzira na pisane i jezične barijere, pa se u suradnji sa Sokolićevom obitelji došlo do impresivnog podatka da je stranice vinopedije do danas posjetilo čak 16 milijuna i 800 tisuća »klikova« posjetitelja i da će ta brojka za koji dan doseći punih i impresivnih 17 milijuna!


Jalova polemika o teranu– Genetika i spoznaja DNK i u vinogradarstvu te u vinogradarsko-vinarskoj znanstvenoj oblasti dovela je do novih saznanja o pojedinim sortama i promijenila način razmišljanja o njima – govorio je Sokolić i pisao o tome. U Vinodolu su postojale stare tradicijske sorte žumić, vrbić, bilan ili belina, a saznalo se da je vrbić istoznačnica za malvaziju. Svojedobni spor sa Slovencima koji »isključivo proizvode«, kako ističu, teran, uzgajaju tu sortu na području Vipave, a to je zapravo – rafošk, ili u tradicijskoj inačici s talijanskim korijenom: refošk – ustvrdio je Sokolić smatrajući da nije trebalo onemogućavati Istranima pravo na korištenje naziva za teran, jer se nijedna vinorodna regija ne zove tim imenom, teran, kao što je i na plešivičkom području moglo biti s tamošnjim portugiscem. Prekrštavanjem u »purtogisec« udahnuli su mu – novi život – pojašnjavao je tada Sokolić.

Osim svega, valja reći da je Ivan Sokolić svoju elektroničku enciklopediju, »vinopedia.hr«, nakon svojedobnog pedantnog stručnog postavljanja, a bilo je to prije zamalo punih trinaest godina, otvorio za sve korisnike širom svijeta – besplatno. Tako djelo ovoga iznimnog Novljanina, čije dosege u potpunosti još niti ne možemo spoznati, na taj način postaje svakim danom sve više opće kulturno, i to svjetsko dobro.


Impresivna karijera


Ivan Sokolić rođen je u Novom Vinodolskom 7. veljače 1930. (umro 28. travnja 2014.), školovao se – nakon osnovnog obrazovanja u rodnom gradu – u Poreču na Srednjoj poljoprivrednoj školi, te nakon rada i obnašanja značajnih strukovnih dužnosti završio Poljoprivredno-šumarski fakultet, smjer voćarstvo, vinogradarstvo, vinarstvo. Radio je izravno u proizvodnji (Vinoexport Umag, Istravinonexport Rijeka). U to vrijeme, uz rad, završava i Višu školu za vanjsku trgovinu te apsolvira na poslijediplomskom studiju za vinarske tehnologije.


Osim kapitalnog djela, Velikog vinogradarsko-vinarskog leksikona, koji je tiskan 2006. godine na 586 stranica i s 4 tisuće pojmova, Sokolić je u svojem dugogodišnjem plodnom stručnom i publicističkom radu objavio još i Prvi hrvatski vinogradarsko-vinarski leksikon, Malu vinogradarsko-vinarsku enciklopediju, malu seriju edicija »Tek i slast vina«, »Vino, sunca i čovjeka rod«, »Iskrice o vinu«, Džepni vinogradarsko-vinarski priručnik… Dobitnik je mnogih strukovnih nagrada, a za doprinos razvoju vinogradarsko-vinarske kulture Grad Novi Vinodolski dodijelio mu je Nagradu za životno djelo 2004., a Hrvatska turistička zajednica proglasila ga je djelatnikom godine 2005. Međunarodna udruga Red svetog Fortunata dodijelila mu je 2009. odličje Recherche de la qualité.