skrb o starijima

Vinka Legac prije punih je deset godina uredila dom za starije u Delnicama. Ovo je njena priča

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Ulazak Vinke Legac na područje skrbi za starije mnoge je iznenadio, no potez se pokazao uspješnim, a dom danas raspolaže s 54 dvokrevetne sobe, četiri dnevna boravka, kuhinjom, restoranom i dvije oveće sjenice te zapošljava 28 djelatnika.DELNICE – Pred deset godina uspješna poduzetnica Vinka Legac odlučila je u Delnicama kupiti dom za starije osobe koji je do tog trenutka vodio jedan riječki poduzetnik.
Budući da se prije te kupnje Legac već dokazala u građevinarstvu, njezina odluka da djelatnost proširi na područje skrbi za starije osobe mnoge je iznenadila.


No ubrzo se taj potez pokazao uspješnim, a nakon prvih deset godina rada Legac je, ističe, itekako zadovoljna ostvarenim.


Vinka Legac


»Od samog sam početka vjerovala da je riječ o dobrom i humanom poslu koji ispunjava čovjeka.
Moje iskustvo vezano za građevinski sektor itekako mi je pomoglo jer smo u ovih naših prvih deset godina puno uložili u obnovu i izgradnju nekih novih sadržaja, čime smo bitno unaprijedili uvjete boravka i rada jer smo baš to od početka smatrali bitnim za sve – i korisnike i nas uposlene.


Svojevrsna promocija Gorskog kotaraDomska vila Vinka smještena je u Delnicama, u srcu Gorskog kotara, a u Domu se nalaze korisnici iz raznih dijelova Hrvatske, ponajviše iz Gorskog kotara, Hrvatskog primorja, Istre i Rijeke: »Mnogi koji svoje starije članove obitelji dovedu k nama prvi put dolaze u Gorski kotar, a primijetili smo da dolaze i kasnije kad njihovi više ovdje ne borave. Drugim riječima mi kroz svoj rad na jedan način i promoviramo Gorski kotar«, rekla je Legac.

U tih je deset godina bilo uspona i padova, ali vrijedni i stručni djelatnici kroz veliko zajedništvo i harmoniju uspješno su savladali sve te ostvarili sjajne rezultate koji svjedoče o našoj posvećenosti ovom poslu«, govori Vinka Legac, koja je nedugo po osnivanju Domske vile Vinka, kako je nazvan ovaj dom za starije osobe, vlasništvo i rukovodstvo predala u ruke svoje kćeri Ive Šipuš, ali je i dalje ostala vodeća osoba ove uspješne institucije.


Stalna ulaganja


»Sustavnim radom i stalnim ulaganjima zaista smo ostvarili puno. U ovom trenutku naš dom raspolaže s 54 dvokrevetne sobe, što znači 108 kreveta od kojih je njih 70 tzv. medicinskih, dakle opremljenih za teže pokretne osobe. U okviru doma imamo i četiri tzv. dnevna boravka u kojima je omogućeno druženje, gledanje TV-a ili društvene igre. Odjeća, rublje i posteljina pere se u našoj domskoj praonici, kao što i prehranu koja se temelji na obrocima prilagođenim našim korisnicima, pripremamo u našoj velikoj i kvalitetnoj kuhinji, a služimo je ili u restoranskom prostoru ili po sobama.


Uz unutrašnjost, veliku smo pozornost posvetili i okolišu pa smo uredili dvije oveće sjenice koje koriste pokretniji korisnici, a oni koji su to u stanju, mogu otići u Delnice čije je središte od našeg doma udaljeno pet minuta laganog hoda. Prednost našeg Doma svakako je i blizina Rijeke do koje, ako je to potrebno, kolima hitne pomoći dolazimo za tridesetak minuta.


Odlična suradnja


O korisnicima se brine 28 uposlenih djelatnika od kojih je njih najveći dio s područja Gorskog kotara, ali ih ima i iz Rijeke, čak i Zagreba. Najveći dio naših usluga, gotovo 70 posto, vezan je za medicinsko osoblje, a da bi taj posao bio realiziran što bolje, mi imamo odličnu suradnju s lokalnim liječnicima i hitnom službom te liječnicima specijalistima iz Rijeke, a isto tako na visokoj nam je razini nabava svih potrebnih lijekova i medicinskih pomagala, što osiguravamo kroz suradnju s firmom Kajfeš Pharm.


Također, pohvaliti treba i OTP Banku, koja iskazuje maksimalno razumijevanje za financijski dio našeg poslovanja. Baš zahvaljujući tom uspješno izgrađenom sustavu i odličnoj suradnji svih koji taj sustav čine, uspijevamo pružiti maksimalnu brigu našim korisnicima, čak prevladati i teške trenutke kakva je bila pandemija korone«, rekla je Vinka Legac.