SNAŽNO NEVRIJEME

VIDEO: Olujno jugo i obilna kiša “divljaju” Kvarnerom, na Korzu intervenirali vatrogasci

P. N., Aleksandra Kućel Ilić, Bruna Matičić

Za sutra se predviđa slično vrijeme. Na Jadranu i uz njega promjenjivo oblačno s povremenom kišom, lokalno obilnom.Na cijeli Kvarner obrušilo se snažno nevrijeme praćeno olujnim jugom i izuzetno obolnom količinom kiše.


Šetnice uz more su na mnogim mjestima praktično nedostupne, jer vjetar i veliki valovi poplavljuju obalu.


Pogledajte što se zbiva u video prilozima.

Vatrogasci intervenirali na Korzu


Na Korzu su intervenirali vatrogasci. Zgrada na Jadranskom trgu, u kojoj je nekad bio smješten ugostiteljski objekt El Rio je, izgleda, pretrpjela oštećenja uslijed olujnog juga. U pomoć su priskočili riječki vatrogasci.Jugo u Opatiji


Prvi dan nakon »produženog vikenda«, na Opatijsku rivijeru donio je prevrtljive vremenske prilike. Jako jugo danas lomi kišobrane i podiže velike valove, pogotovo uz Lungomare, te na vjetrovima uvijek izloženoj opatijskoj Slatini.


More je prekrilo dio kupališta i pokazalo svoju jačinu i moć. Jugo je povremeno praćeno i kišom, pa su gradske ulice u potpunosti opustjele.


Srećom, prema riječima zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe u Opatiji Gordana Filinića, većih intervencija uslijed nevremena do današnjih poslijepodnevnih sati nije bilo.

Prognoza vremena


– Zbog ciklonalnog poremećaja koje je zahvatilo veliki dio europskog kopna nevrijeme je stiglo i do nas, a budući da nosi zrak s Atlantika i Mediterana, donijelo puno vlage i porast temperature u odnosu na prošle dane.


Zbog utjecaja jake ciklone jučer se je u kratko vrijeme razvilo jako i ubrzano jugo, a izmjerena maksimalni udari vjetra do poslijepodnevnih sati izmjereni su na postaji na Rabu, i to 108 km/h, a samo malo niža, oko 100 km/h na Krčkom mostu i na svjetioniku Sveti Ivan na pučini kod Rovinja.


U utorak nas ipak očekuje puno slabiji jugozapadnjak, no i dalje smo pod utjecajem iste ciklone koja utječe na vrijeme u gotovo cijeloj Europi.


Iz dana u dan možemo očekivati nestabilno vrijeme, uglavnom oblačno s povremenom kišom.


Definitivno, na kraju stare i početku iduće godine, očekuje nas oblačno vrijeme i povremena kiša, uz temperature zraka koje su malo više od prosjeka, ali za sada stabilizacije vremena nema, kazao je meteorolog Igor Horvat iz riječkog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.


U utorak će na Jadranu i uz njega biti promjenjivo oblačno s povremenom kišom, lokalno obilnom. Puhat će umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar mjestimice s olujnim udarima, koji će prema kraju dana će oslabiti.


Najniža temperatura zraka od 2 do 6, na Jadranu od 7 do 11, a najviša dnevna od 8 do 12 na kopnu te od 10 do 15 °C na obali i otocima.


Prema podatcima DHMZ-a, od srijede do petka očekuje nas promjenjivo oblačno vrijeme s mjestimičnom kišom, češćom na Jadranu i predjelima uz njega.


Na kopnu će vjetar biti većinom slab, a sredinom tjedna ponegdje prolazno umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu umjeren jugozapadnjak, u četvrtak bura i sjeverozapadnjak, a u petak opet jako jugo.


Temperatura bez veće promjene, dok će za Novu godinu biti malo hladnije.