NA VISINI OD 1111 METARA

Veliko finale “Jako male Fiumanke” na Platku: Robert Grubiša najbolji jedriličar

P. N.

Foto: arhiva Festivala sportske rekreacije

Foto: arhiva Festivala sportske rekreacije

U jedinstvenoj regati na 1111 metara nadmorske visine Grubiša je bio najbolji zbrojivši rezultate četiri plova kojima je rukovodio sudac Dražen Zdelarec

PLATAK – Robert Grubiša pobjednik je 1. “Jako male Fiumanke”, premijernog izdanja jedriličarske regate za jedrilice modela “Dragon” koja je održana na Platku. Regatom na jezeru najavljena i “Fiumanka 2020” koju svi s nestrpljenjem očekuju, a održat će se narednog vikenda.
U jedinstvenoj regati na 1111 metara nadmorske visine Grubiša je bio najbolji zbrojivši rezultate četiri plova kojima je rukovodio sudac Dražen Zdelarec.
Tako je na Platku najavljena Fiumanka, ali i stavljena točka na Festival sportske rekreacije Platak 2020 kojeg su organizirali Savez sportske rekreacije “Sport za sve” Primorsko – goranske županije i KŠR Gorovo, a sve pod pokroviteljstvom Zajednice sportova PGŽ, Primorsko – goranskežupanije i Hrvatskog olimpijskog odbora te u suradnji sa partnerima, Goranskim sportskim centromi Decathlonom.
Photo: arhiva Festivala sportske rekreacije

Photo: arhiva Festivala sportske rekreacije


Manifestacijom “Plavo – zeleni Platak Fiumanka 2020” zaključen je jedini program ovog tipa u Hrvatskoj koji je održavan kontinuirano tijekom cijelog ljeta i na Platak je privukao brojne sudionke zaljubljene u prirodu, rekreaciju i zdrav život. Ovom prigodom obilježio se i Hrvatski olimpijski dan pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora.
Današnji program započeo je planinarskim pohodom te nordijskim hodanjem, u suradnji s PD Kamenjak i KŠR Gorovo, a u koje se uključilo skoro stotinjak sudionika svih generacija, jer se aktivnost odnosila i na program “Roditelji i djeca u pokretu” te na program za umirovljenike. U 12 sati krenula je i Biciklijada BK Grobnik koja je započela krugom oko jezera te se nastavila dvjema rutama, a od 13 sati započele su i druge aktivnosti: streličarstvo (partner SK Ajkule), jahanje konja (partner Ranč Angeli Bregi), disc golf (partner DGK Eeagle Rijeka), razni sportski programi u Deacthlon zoni te smoothie radionica (partner Udruga Žmergo).
U isto vrijeme na svoje su došli i ljubitelji kućnih ljubimaca koji su mogli prošetati pse iz azila te posjetiti štandove namijenjene upravo njima. Od 13 sati održavao se i program “Vježbajmo zajedno” koji se završio treningom s jednim od najpoznatijih hrvatskih kondicijskih trenera Mariom Mlinarićem. U to vrijeme završio je i turnir u disc golfu u kojem su slavili Marina Starčić Krvavica u ženskoj te Božidar Marić u muškojkategoriji.Nakon svih navedenih aktivnosti došlo je i vrijeme za Fiumanku, a sunčano no vjetrovito vrijeme pogodovalo je jedrima natjecateljskih jedrilica pa je natjecanje prvog izdanja “Jako male Fiumanke” bilo itekako zanimljivo.

Photo: arhiva Festivala sportske rekreacije


Brojna publika pratila je uzbudljivo natjecanje u kojem je slavioRobert Grubiša ispred Mistrala Matulje i Mira Zlatarića. Nakon ovog natjecanja uslijedila je još jedna jedriličarska poslastica jer su “kormila” malih jedrilica preuzeli pobjednici Fiumanki i sam organizator. Svi su se sjajno snašli na “malom moru”, a pobjedu je odnio Tin Matulja ispred Davora


Perovića, Željka Perovića i Rajka Kujundžića. Najboljima u “Jako maloj Fiumanki” te ovoj revijalnoj, priznanja su uručile Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko – goranske županije te Ljiljana Ivetac, uz Davora Perovića organizator Fiumanke.


Nakon proglašenja najboljih uslijedio je zabavni program uz Mind Spot kvartet čiji je nastupbio nakratko prekinut Plesom jedara, posebnom glazbeno – svjetlosnom izvedbom koja je jezeru na Platku dala jednu novu dimenziju. U hladnu subotnju večer koja se spustila na Platak stavljena je točka na ovogodišnji Festival sportske rekreacije Platak 2020, a ono što svi očekuju je naredni vikend kada će riječkim akvatorijem zaploviti jedrilice u još jednom izdanju Fiumanke, pravog jedriličarskog brenda koji je ime Rijeke upisao na regatne karte Europe. Vidimo se na “Fiumanki 2020”.