Sportaš "od rođenja"

VIDEO Veliki čovjek Milan Vukajlović Vuk: Zahvaljujući njemu Zamet je dobio vrhunsko košarkaško igralište

Edi Prodan

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Igralište je to na kojem se danas svakodnevno stotine mladih bavi košarkom, ali i prostor humanitarnih akcija, Gospodarskih igara, koncerata, naprosto multimedijalna priča kakvih u Rijeci skoro da i ne postoji.Milan Vukajlović Vuk je – veliki čovjek. I ne samo što mu je 2,02 metra zbog čega se njegova fizička veličina odmah spoznaje, nego daleko više zbog njegovog – djela. Zbog njegove ljubavi prema zajednici, zbog nesebičnog davanja kako bi kvart i grad u kojima živi, Zamet i Rijeka, dobili jednu novu dimenziju povezanosti.


Sportaš “od rođenja”, Vukajlović je posebni zaljubljenik u košarku. Kako je odmicalo vrijeme njegove mladosti i zrelosti, košarkaško igralište na kojem je nastajao, i ne samo kao sportaš nego u velikoj mjeri i kao čovjek, postajalo je sve zapuštenije. Primjećivao je to i on, kako da ne ali nekako, ne želeći izgubiti svoja lijepa sjećanja, uvijek je prolaskom pored SC Zamet spuštao pogled… Sve dok mu jednog dana 2018. godine sin Ivan nije rekao – pa zar moramo imati tako jadno igralište, zar moramo imati samo jedan koš na igralištu koje inače po svim elementima odgovara službenim košarkaškim borilištima?

Uvidjevši sinovu tugu, Milan se nije slomio, to naprosto nije njegov stil, nego je krenuo u akciju.
– Ivan je bio u pravu. Svi smo krivi kad nešto ne valja. Nije nikakvo rješenje prebacivanje krivnje s politike na zajednicu i suprotno. Apolitičan sam, ali da bih košarkaško igralište u sklopu SC Zamet pretvorio u normalni prostor za bavljenje sportom bilo je potrebno 140 tisuća kuna, pojašnjava nam Vukajlović.


SNIMIO: VEDRAN KARUZA


I uspio je – participirali su Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i riječki gospodarstvenici.
Igralište je to na kojem se danas svakodnevno stotine mladih bavi košarkom, ali i prostor humanitarnih akcija, Gospodarskih igara, koncerata, naprosto multimedijalna priča kakvih u Rijeci skoro da i ne postoji. Poslao je Vukajlović na taj način ujedno poruku svima nama kako zajednicu oblikujemo – zajedno. Kako nema samo dobrih i samo loših nego smo svi zajedno onakvi kakvi se zrcalimo u svojoj okolini. Ono što daje istinsku vjeru u bolje sutra, nada je da su Ivan i Milan zakotrljali grudu od koje će nastati riječka lavina dobrih vibracija.


Čitava je priča prije nekoliko dana urodila još jednim zanimljivim projektom. Autrorski dvojac Tena Ružić i Anis Galijatović počinje snimanje filma Srce na terenu koji će u dokumentarno-eksperimentalnoj formi ispričati priču o obnovi zametskog igrališta i svemu dobrom što je taj čin Milana Vukaljoviča učinio za zajednicu. Posebitost filma je ta da autori pozivaju građane kako bi svojim autorskim videima ili fotografijama načinjenim na tom igralištu participirali u – sadržaju filma. Želja je naime da i na taj način, filmskim zapisom, pokažu interaktivnost i zajedništvo, da povežu klasično doba iz vremena igrališta Milanove mladosti s – digitalnim dobom. Adresa na kojoj se mogu dobiti sve informacije o modalitetu suradnje je www.srcenaterenu.com ili [email protected]. Nastanak filma pomažu INA i udruga poslovnih ljudi PartneRi.


Pogledajte video i – divite se Vuku.