Prevencija vršnjačkog nasilja

Uz angažman policijskih službenika obilježen Dan ružičastih majica

Marin SmolčićDan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja te se svake godine obilježava zadnje srijede u veljači. Hrvatski sabor je 2017. godine Dan ružičastih majica proglasio Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja. Obilježavanje ovog dana nastalo je u Kanadi, kada je jedan dječak doživio izrugivanje i verbalno nasilje od strane svojih vršnjaka nakon što je došao u školu u ružičastoj majici kao znak podrške majci oboljeloj od karcinoma. U znak solidarnosti njegovi vršnjaci su u danima koji su uslijedili počeli dolaziti u školu obučeni u ružičaste majice.


Povodom obilježavanja Dana ružičastih majica, a u sklopu projekta Ministarstva unutarnjih poslova „Živim život bez nasilja“, jučer su policijske službenice Policijske uprave ličko-senjske učenicima Srednje škole Otočac  održale predavanja na temu „Cyberbullyinga. Učenike se nastojalo osvijestiti o problemima odnosno opasnostima koje sa sobom nosi razvoj i korištenje modernih informacijskih tehnologija, te im je izložen i problem vršnjačkog nasilja na internetu – tzv. „cyberbullying“ uz naglasak na zakonske posljedice i kazneno pravne sankcije.

Nažalost, nasilje je dio naše svakodnevice, a vršnjačko nasilje jest velik problem među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama  gdje često djeca i mladi nisu svjesni da neki oblici njihovog ponašanja spadaju u nasilje ili barem neprimjerene oblike ponašanja, stoga je nužno ulagati dodatne napore s ciljem razvijanja međusobne tolerancije i uvažavanja različitosti. Postaja granične policije Donji Lapac je u suradnji sa Osnovnom školom Donji Lapac obilježila Dan ružičastih majica gdje je učenicima i roditeljima održano predavanje na temu vršnjačkog nasilja među mladima.


Obilježavanje Dana ružičastih majica bila je odlična prilika da se još jednom skrene pozornost na ovaj problem čime se nastoji pridonijeti suzbijanju svakog oblika nasilja među djecom i mladima. Bez obzira o kakvom se obliku nasilja radilo, kada ga vidimo, potrebno je reagirati  i zaustaviti ga jer našu pomoć trebaju, kako dijete koja trpi nasilje, tako i dijete koje koristi nasilje. O svim slučajevima nasilja, pogotovo kada je riječ o djeci, žurno obavijestite policiju na broj 192.