VIŠEGODIŠNJI PROJEKTI

Ulaganja HEP-a: Otok Cres imat će stabilniju opskrbu električnom energijom

Walter Salković

Foto Walter Salković

Foto Walter Salković

Ne zapostavljaju se ni manje naseljena područja pa je rekonstruiran dalekovod za Grmov koji je predstavljao problem gotovo kod svakog nevremena, a uskoro kreću i investicije na Tramuntani i u LubenicamaCRES – Osim što u blizini Orleca gradi najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj vrijednu 41 milijun kuna, Hrvatska elektroprivreda je ove godine na Cresu provela niz investicija važnih za stabilnost elektroenergetskog sustava otoka kojih je nositelj riječko Elektroprimorje.


Prije mjesec dana završeni su radovi na trafostanici Cres u čiju je rekonstrukciju uloženo 4,5 milijuna kuna, a sljedeće godine nastavit će se uređenje skladišta, parkirališta i okoliša vrijedno 1,5 milijuna kuna. Nedavno je dovršen višegodišnji projekt izgradnje 20-kilovoltnog kabelskog raspleta na širem području oko Cresa postavljanjem nadzemnog voda za Orlec vrijednog 1,1 milijun kuna.


Problematične točke


Ne zapostavljaju se ni manje naseljena područja pa je tako rekonstruiran dalekovod za Grmov koji je predstavljao problem gotovo kod svakog nevremena jer su zbog njega dijelovi Cresa ispadali iz sustava. Investicija je bila vrijedna gotovo milijun kuna, a prvi put je na otoku korištena nova tehnologija, poluizolirani vodiči.
​Uskoro će se riješiti još jedna neuralgična točka u otočnoj elektroenergetskoj mreži i značajno smanjiti broj prekida dostave električne energije. Ugovoreno je, naime, postavljanje podzemnog 4,2 kilometara kabelskog voda Pojane-Ivanje, radovi kreću ovoga tjedna i trajat će barem do kraja godine. Vrijednost investicije je 1,4 milijuna kuna i njome će se značajno popraviti kvaliteta života stanovnika naselja na Tramuntani koji su često ostajali bez struje zbog posolice koja se »hvatala« na žicama. Do kraja godine trebala bi biti dovršena i nova trafostanica Podbeli vrijedna 600.000 kuna, a radi se i na niskonaponskoj mreži Lubenica, posebno osjetljivom području zbog propisa koji štite spomenike kulture.


Najvrednija investicija


Prije desetak dana potpisan je ugovor za najvredniju investiciju, 9,5 milijuna kuna »tešku« rekonstrukciju dalekovoda Cres-Hrasta. Radi se o višegodišnjem projektu kojeg HEP provodi radi povećanja kapaciteta i sigurnosti napajanja Cresa i Lošinja. Na dionici Cres-Hrasta dužine 14,5 kilometara radovi će trajati sljedećih šest mjeseci. Na tom je području upravo u tijeku mini rekonstrukcija trafostanice Hrasta. Vrijednost radova je 1,2 milijuna kuna, a gotovi će biti do kraja godine.


Elektroprimorje je nositelj izgradnje priključnog postrojenja sunčane elektrane Orlec, a vrijednost tog dijela radova je 3,2 milijuna kuna i odvijaju se po planu. Kompletna elektrana trebala bi prve kilovate struje proizvesti sredinom sljedeće godine. Uz nastavak radova koji su u tijeku, za sljedeću godinu Elektroprimorje planira kabliranje voda za Sveti Petar na Tramuntani te postavljanje električnih kablova uz dionice magistralne ceste koja će se rekonstruirati na sjevernom dijelu otoka.