DEMOGRAFIJA

Udio mladih osoba u gradu Opatiji se smanjuje, sve je više starijih

Aleksandra Kućel Ilić

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Svjesni smo činjenice da je ovo jedan od gradova na području PGŽ-a sa starim stanovništvom. Zadržati mlade u mjestima gdje su rođeni ponajviše možemo kroz uvjete obrazovanja, zapošljavanja i stanovanja – kazala je državna tajnica Željka JosićOPATIJA – Opatija je grad starije populacije, premda je i grad prijatelj djece i grad za mlade te se značajna sredstva ulažu u pronatalitetnu politiku i pomoć mladim obiteljima. Ipak, svi do sada učinjeni napori nisu dovoljni jer udio mladih osoba na teritoriju grada Opatije nastavlja padati i prema podacima dobivenim iz Grada Opatije, 2001. godine je taj udio iznosio 18,9 posto, 2011. se smanjio na 15,3 posto, a koliki je 2021. godine udio mlađih od 30 godina u ukupnom broju stanovnika saznat će se nakon što rezultate pokaže novi popis stanovništva.


Tematika demografije, politika za mlade i položaja najmlađih u Gradu Opatiji bila je posebno aktualna jučer, kada je opatijskog gradonačelnika Fernanda Kirigina sa suradnicima posjetila državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.


Gorući problem


– Svjesni smo činjenice da je ovo jedan od gradova na području PGŽ-a sa starim stanovništvom. Zajednički nam je cilj mlade zadržati u mjestima gdje su rođeni, a to ponajviše možemo kroz uvjete obrazovanja, zapošljavanja i stanovanja. Visoke cijene stambenih »kvadrata« gorući su problem, posebno u turističkim središtima poput primjerice Opatije.
Središnji državni ured stoga radi na pronalaženju prihvatljivog modela i kriterija za rješavanje pitanja najma stanova za mlade po povoljnim uvjetima, za što je potrebna suradnja s lokalnim samoupravama na razini cijele države – kazala je državna tajnica Željka Josić.


– Grad Opatija već ima mnoge poticajne mjere za mlade obitelji, poticaje za novorođene, izvrsne uvjete u predškolskim ustanovama, poticaje za školovanje i stipendije. U Opatiji su cijene nekretnina i najma visoke te je cilj naći model kojim bi mladi ljudi i sugrađani srednje dobi došli do prihvatljivog stambenog rješenja. Vjerujem da se u kriterije koje namjeravate donijeti na razini države i mi možemo uklopiti. Na modelu izgradnje stanova za kupnju ili najam u Opatiji aktivno radimo. Očekujem i pomoć gospodarstva, osobito vezano uz poslove u turizmu i ugostiteljstvu, gdje je prisutan ozbiljan nedostatak kadrova. Svi zajedno moramo poticati mlade da se školuju za pojedina zanimanja, poput kuhara i konobara, ali i da cijena rada bude adekvatna – naglasio je gradonačelnik Kirigin.


Dobra praksa


Na sastanku je svoja iskustva iz rada Savjeta mladih grada Opatije iznio i njegov bivši predsjednik i gradski vijećnik Kristian Tončić. Nakon službenog primanja, održan je i sastanak s predstavnicima Udruge za razvoj kulture mladih Kulturni front i Udruge Žmergo na kojem se razgovaralo o opatijskim primjerima dobre prakse u radu s mladima. Državna tajnica Željka Josić sa suradnicima posjetila je i Centar za inovacije u turizmu Hubbazia gdje ih je voditelj Centra Tomislav Lesinger upoznao s radom Centra i sadržajima kroz koje se mladi obrazuju za realizaciju vlastitih kreativnih projekata u turizmu.