JUBILEJ

U Skradu se proslavlja rad jedinstvene udruge: Petnaest godina rada udruge »Skračka deca«

Marinko Krmpotić

Mihaela Špoljarić i Manuela Damić Foto M. KRMPOTIĆ

Mihaela Špoljarić i Manuela Damić Foto M. KRMPOTIĆ

Najzaslužnija za stvaranje i petnaest godina rada udruge, Mihaela Špoljarić, knjižničarka i profesorica hrvatskog jezika i književnosti, radi u tri škole - Lokvama, Brodu na Kupi i Moravicama, i još stigne raditi sa skradskim klincimaSKRAD – Krajem ovog mjeseca u Skradu će prigodnim druženjem biti obilježeno petnaest godina rada udruge »Skračka deca«, pomalo jedinstvene udruge koja okuplja ponajprije djecu iz Skrada, baš kako to – za one koji možda ne razumiju – i znači prijevod naziva udruge, a to je Skradska djeca. Najzaslužnija za stvaranje, postojanje i petnaest godina rada ove svake pažnje vrijedne udruge je Mihaela Špoljarić koja, prisjećajući se početaka, kaže:


Uz glazbu i ples


»Prije petnaest godina ja sam kao tadašnja studentica, ujedno i članica skradskog KUD-a »Zeleni vir«, predložila osnivanje sekcije koja bi okupljala djecu voljnu učiti i družiti se uz glazbu i ples. Ideja je prihvaćena i tako smo krenuli, a zanimljivo je da danas KUD »Zeleni vir«, nažalost, više ne postoji, ali mi nismo stali s radom i svoje aktivnosti ostvarujemo kao dio Društva Naša djeca iz Skrada. Od početka pa do danas cilj nam je bio da najmlađim članovima KUD-a, a to u bila djeca, ponudimo neke njima primjerene sadržaje i aktivnosti. U prvom planu bila je poduka vezana uz ples te edukacija o običajima Skrada i tog dijela Gorskog kotara. To smo smatrali korisnim i dobrim jer smo na taj način stvarali kod djece zanimanje za bavljenje tim vrstama aktivnosti, odnosno time smo na jedan način stvarali buduće članove KUD-a i pjevačke sekcije zvane »Majžice«. Nažalost, ni »Majžice« nisu opstale, ali mi se nedamo, govori Mihaela Špoljarić, koja uzroke opstanka ove ekipe najmlađih vidi u činjenici da je interes za uključivanje u »Skračku decu« – stalan:


Dan šljiva

 
Posljednji nastup prije rođendanske fešte, ujedno i prvi u ovoj školskoj godini, dogodio se nedavno, za Dan šljiva u Brod Moravicama, kad su male »Skrajanke« zaslužile velike apluze na pozornici brodmoravičkog Doma kulture. Uz dobro izvedenu plesnu koreografiju, pažnju su privukle i lijepim narodnim nošnjama pa ih je zaista bilo lijepo vidjeti i čuti.

»Iz godine u godinu javljaju nam se nova djeca, a ja nemam srca reći im da neću s njima raditi. Uz to, prije tri godine u pomoć mi je priskočila Manuela Damić, koja je bila među prvim članicama »Skračke dece«, i koju sam prije 15 godina vodila kao curicu u folklornoj sekciji. Naravno, njezina pomoć mi je jako dragocjena i sad je lakše raditi«, govori Mihaela Špoljarić, knjižničarka i profesorica hrvatskog jezika i književnosti, zaposlena u tri škole – Lokvama, Brodu na Kupi i Moravicama! I još stigne raditi sa skradskim klincima!


Božićni koncert


Bravo za nju, ali bravo i za Manuelu Damić koja je prije 15 godina kao curica ušla u »Skračku decu«, a onda je – nakon što je završila za odgojiteljicu – odlučila pomoći svojoj bivšoj voditeljici: »Iz Skrada sam, a trenutačno radim u Rijeci u vrtiću, pa mi je rad s djecom poznat. Uz to, bilo mi je divno dok sam bila članica »Skračke dece« i rado sam odlučila pomoći Mihaeli. Drago mi je što imamo tako puno djece. Trenutačno ih je 24 – u mlađoj skupini ih je 16 i njih ja vodim, a osmero ih je u starijoj grupi koju vodi Mihaela. Sve su djevojčice, a najmlađoj je samo četiri godine. S njima mi je prekrasno raditi i baš uživam, a žao mi je što nema dječaka jer bi onda bilo još bolje.«, rekla je Manuela Damić.


»Skračka deca« i njihove vrijedne voditeljice na probama se nalaze minimalno jednom tjedno, a ako imaju dogovorene nastupe, onda su druženja i probe češći. Mihaela Špoljarić kaže nam kako će odmah nakon rođendanske fešte krenuti pripreme za njihov najznačajniji godišnji događaj – Božićni koncert: »Nastupamo u raznim prilikama kao što je, primjerice, Dan Općine Skrad, Dan šljiva u Brod Moravicama i slično. No, najbitniji nam je Božićni koncert koji radimo u suradnji s Osnovnom školom Skrad i na kojem predstavimo dio onoga što smo te godine učili i naučili«, rekla je Mihaela Špoljarić, a i ona i Manuela te sva skračka djeca pozivaju sve koji to žele da ih na taj božićni koncert dođu pogledati.