Ispod crte

U Matuljima bez vrtića i jaslica 74 djece, roditelji zabrinuti, načelnik objasnio što planiraju

Marina Kirigin

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

S novim kapacitetima i prenamjenom do konca rujna otvorit će se nova 34 upisna mjesta, odnosno 20 vrtićkih i 14 jasličkih, najavljuje Vedran Kinkela.Sedamdeset i četvero djece, 55 jasličke dobi i 19 vrtićke dobi, našlo se “ispod crte” upisa u Dječji vrtić Matulji. Rezultati su to natječaja koji su zabrinuli ovu poveliku grupu roditelja, a zbog čega su načelnik Matulja Vedran Kinkela i ravnateljica Dječjeg vrtića Matulji Esmina Skopljak sazvali tiskovnu konferenciju čija je tema bila upravo upisi djece u DV Matulji.


Skopljak je navela kako je na natječaj za upis djece u DV Matulji u narednoj pedagoškoj godini stiglo 180 važećih zahtjeva što je 49 zahtjeva više nego u prošloj godini i čak 61 zahtjev više nego u 2020. godini.


Rekla je kako je upisna komisija vrlo detaljno obradila sve zahtjeve, bodovala ih prema kriterijima, ali i svaki zahtjev promatrala kao zasebnu obiteljsku priču, a nikako ne “kao broj”.


Pozitivna demografija
– Drago nam je dok mnoge sredine u RH imaju problema sa iseljavanjem i malim brojem djece kod nas to nije tako.


Mi imamo obrnutu situaciju i pozitivne demografske trendove. Iako nas to s jedne strane iznimno veseli, s druge strane to predstavlja i izazov kako svu tu djecu smjestiti u vrtićke objekte – rekao je načelnik u uvodu tiskovne konferencije.


Skopljak je objasnila kako je roditeljima ponuđeni alternativni programi prema mjestima koja su preostala u objektima.


Navela je kako je nekoliko mjesta ostalo u skupini za rano učenje talijanskog jezika, te u najudaljenijim područnim vrtićima u Rupi i Munama.


Mjesta u talijanskoj skupini nakon toga su se popunila, u Rupi je prostalo još dva slobodna mjesta, a u Munama ostao jednak broj slobodnih mjesta.


Svima pravo na subvenciju


Načelnik Kinkela podsjetio je kako neupisana djeca imaju izjednačenu subvenciju za vrtićkom, odnosno da pri upisu u obrt za čuvanje djece ili privatan vrtić bilo gdje u regiji će biti potpomognuti od Općine Matulji u jednakom iznosu kao i što su potpomognuta i djeca upisana u DV Matulji.Lani je takvu subvenciju koristilo 28 djece upisane u obrte za čuvanje, a prema najnovijim informacijama u novu pedagošku godinu u te će obrte krenuti njih 35 koji se nisu uspjeli upisati u DV Matulji.


Upravo zato je, kaže načelnik, ove godine planirano povećanje sredstava za tu namjenu, proračunom Općine Matulji osigurano je 600.000 kuna za subvencije za obrte i privatne vrtiće.


Proširenje kapaciteta


– I dalje se intenzivno radi na opciji otvaranja novih kapaciteta. U planu nam je u narednom periodu, a nadamo se do konca rujna proširiti kapacitet, odnosno jedan kat društvenog doma u Rukavcu prenamijeniti za potrebe vrtića.


U navedenom prostoru smjestit će se dvije vrtićke skupine dok će se u prostoru škole-vrtića u Rukavcu biti dvije jasličke skupine.


S tim novim kapacitetima i prenamjenom otvorit će se nova 34 upisna mjesta, odnosno 20 vrtićkih i 14 jasličkih. Opremanje prostora se planira napraviti do konca rujna zavisno kada će doći oprema.


Radovi i oprema koštati će oko 400.000 kuna, a isto tako trebati će zaposliti i četiri odgajatelja, jednu spremačicu i jednu pomoćnu kuharicu što znači da će Općina Matulji, kao osnivač vrtića, morati osigurati oko 700.000 kuna dodatnih sredstava na godišnjoj razini za plaće zaposlenika.


Koliko će djece ostati neupisano?


Sa tim novim kapacitetom te onih 35 djece koje sam spomenuo ranije da će biti u obrtima za čuvanje djece dolazimo do brojke od 69 djece, što znači da smo onu brojku od 74 neupisane djece bitno smanjili, odnosno da će ta brojka u narednih nekoliko mjeseci biti svedena na manje od deset djece.


Međutim, nećemo stati s našim projektima i sa rješavanjem problema smještaja djece koji je godinama prisutan. Potpuno rješenje tog problema biti će izgradnja novog vrtića.


Pred nekoliko godina Općina Matulji je predvidjela lokaciju za novi vrtić pokraj škole u Rukavcu i u tu svrhu je riješila i vlasništvo tog zemljišta za gradnju.


Nedavno smo naručili izradu troškovnika za taj objekt koji bi sa izgradnjom i opremanjem košta 30 milijuna kuna bez PDV-a. Općina Matulji dio tih sredstava će nastojati osigurati putem natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava kroz sada objavljen nacionalni program oporavka i otpornosti koji je otvoren do 4. srpnja.


Općina Matulji planira prijaviti projekt na taj natječaj, a ovisno o rezultatima prijave Općina će raditi na iznalaženju sredstava za izgradnju novih kapaciteta, koji su nam cilj – zaključio je načelnik.