OPASNOST U PRIRODI

U Lici je sve više oboljelih od mišje groznice među planinarima i izletnicima

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Zoolozi su ove godine zabilježili velik broj mišolikih glodavaca (voluharica i miševa), najvećih prijenosnika ove bolesti, što se uvijek manifestira na povećan broj oboljelih.GOSPIĆ – U ličkim šumama je u ovo doba godine sve više izletnika, lovaca i drvosječa. Lani je tijekom cijele godine bio zanemariv broj oboljelih od mišje groznice, ali je već ovih dana NP Sjeverni Velebit obavijestio svoje posjetitelje na pojačanu opasnost od širenja bolesti mišja groznica. Zoolozi su ove godine zabilježili velik broj mišolikih glodavaca (voluharica i miševa), najvećih prijenosnika ove bolesti, što se uvijek manifestira na povećan broj oboljelih.


Ravnateljica Opće bolnice Gospić dr. Sandra Čubelić potvrdila nam je ove informacije.


-Do sada smo već imali 20 hospitaliziranih pacijenata oboljelih od mišje groznice. Sve su to bili mlađe muške osobe koje su poslom ili tijekom izleta boravili u šumi. Moram naglasiti kako je riječ o opasnoj bolesti koja može dovesti do niza komplikacija,a može dovesti do zatajenja rada bubrega. Dobro je što se ova bolest ne širi s čovjeka na čovjeka, već isključivo izravno od šumskih glodavaca i mjesta gdje oni žive, rekla nam je ravnateljica dr. Sandra Čubelić.
Zamjetan porast broja šumskih miševa i voluharica koji su prirodni prenositelji ovog virusa uvijek je u izravnoj vezi s porastom broja oboljelih ljudi. Glodavci u svojoj okolinu ovaj virus izlučuju mokraćom i izmetom. Redovno pranje ruku i izbjegavanje mjesta gdje su uočeni tragovi glodavaca svakako su najbolja preventiva za izbjegavanje bolesti mišje groznice.