GRAD PUN TURISTA

“Tko ovog ljeta kuka, taj laže…”: Iako su iznajmljivači podigli cijene, u Rijeci nema slobodnog kreveta!

Alenka Juričić Bukarica

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Situacija je stvarno jako dobra. Raduje nas što ćemo biti puni sve do početka rujna, dakle, gostiju ima, i takvo popunjenje se produžilo. Inače bismo već sada osjećali ipak neki lagani pad, kazao je Kušeta iz Botela »Marina«RIJEKA – »Tko ovog ljeta kuka, taj laže…« Ovu smo rečenicu ovih dana čuli od više turističkih djelatnika u Rijeci koji su se osvrnuli na aktualnu situaciju po pitanju turističke sezone. A ona je doista dobra, što se vidi i »na oko«. Grad je prepun ljudi, na Korzu se gotovo više čuju strani jezici nego hrvatski. I neka je tako! Nakon dvije teške godine pandemije, ovo je ljeto konačno prodisalo. Među iznajmljivačima se dalo čuti i da su neki dosta »digli« cijene, ali i kako su i dalje puni.


A iako privatni smještaj i dalje čini većinu riječkih smještajnih kapaciteta, nezaobilazan dio riječke smještajne ponude su i – hosteli. A hosteli su kao takvi ustvari u pandemiji bili jedni od najviše pogođenih, pogotovo oni koji svoju ponudu baziraju na većim spavaonicama. Dobra je stvar da većina malih riječkih hostela ima dobar dio kapaciteta u manjim dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama, no bez obzira na to, korona ih je u protekle dvije godine dobro »okrhnula«. Ove godine stvari se ipak vraćaju na svoje, dalo se čuti od naših sugovornika iz nekih od desetak riječkih hostela.


Rijeka puna k’o šipak


– Ove godine je super. Koliko mi je poznato, ovih dana nema slobodnog kreveta u Rijeci, jasno nam je rekao Agron Rudari, vlasnik Hostela Happy na Korzu dodajući da je ova godina sigurno »jača« nego prošla. U ovom hostelu na Korzu najviše gostiju imaju iz Njemačke i Austrije, a u pravilu se, kao i kod ostalih, radi o kraćim boravcima, do neka četiri dana. No gosti koji stignu u Rijeku su jako zadovoljni.
– Ono što stvarno mnogi hvale jest to da su ovdje ljudi jako ljubazni i prijateljski. Znaju mi reći kako na ulici pitaju neku informaciju i kako nikome nije teško stati i objasniti što i kamo moraju. Čak znaju reći da smo po tome i bolji nego u nekim poznatijim turističkim mjestima. Što se tiče našeg hostela, mi im uvijek nastojimo pomoći da se snađu, uputiti ih što posjetiti. Po meni je Rijeka jedan od najljepših gradova u svijetu, a putovao sam dosta, pa to i njima želim prenijeti. Tako ih znam, primjerice, uputiti na Trsat te se u pravilu vrate oduševljeni i Trsatom i pogledom koji se pruža na grad. Isto tako često pitaju da bi posjetili i neke susjedne destinacije i mjesta, pa im kažem da odu do Voloskog i onda uz longomare do Opatije. Ili da odu do Krka koji im je produžetkom zaobilaznice na 15-ak minuta vožnje. I stvarno se oduševe. Imali smo nedavno i jedne goste iz Njemačke koji su htjeli malo pobjeći od onih velikih vrućina i toplinskog vala pa sam im sugerirao Gorski kotar. Otišli su jedan dan na Golubinjak roštiljati i vratili se stvarno zadovoljni, ispričao nam je vlasnik Hostela Happy te dodao i da, primjerice, gosti iz Austrije nerijetko kažu da im je ovo područje vrlo lako dostupno, samo nekih 4 do 5 sati vožnje autom i već su na moru.Rijeka je i geografski odlično smještena, reći će naš sugovornik, dodajući da je gostima odavde sve blizu. I otoci, i Plitvice na koje mogu otići i vratiti se u jedan dan, Istra, pa i Slovenija…


Nedostaje sadržaja


Na pitanje jesu li gosti ukazivali na kakve nedostatke, naš nam je sugovornik rekao kako znaju reći da gradu, iako je velik, nedostaje sadržaja. Dakle, nekakvih aktivnosti i turističkih atrakcija koje bi mogli posjetiti. A isto tako nedostaje noćnog života tijekom ljeta, a i kuhinje restorana u pravilu rade do neka 23 sata. Ispričao nam je i da su u jednoj pizzeriji kuhinju zatvorili već u 21 sat jednostavno iz razloga što su imali toliku navalu da su do tada sve prodali i više nisu imali materijala, odnosno namirnica da bi pekli pizze do kraja radnog vremena. Što bi reći, i taj detalj govori da turista ovog ljeta stvarno ima.


– Što se tiče očekivanja, ja bih osobno volio da se i naredne godine ponovi ovako dobra sezona, zaključio je Rudari.


Iznimno zadovoljni ovogodišnjim ljetom su i u jedinstvenom Botelu »Marina«. Naime, prema riječima Andreja Kušete, voditelja ovog jedinstvenog smještajnog objekta, u srpnju su srušili rekord iz srpnja 2019., a i prvih 15 dana kolovoza je bolje nego te pretpandemijske godine.


– Mogu reći da sam i sam ugodno iznenađen, stvarno je situacija jako dobra. Isto tako nas raduje što ćemo biti puni sve do početka rujna, dakle, gostiju ima, i takvo popunjenje se produžilo. Inače bismo već sada osjećali ipak neki lagani pad, kazao je Kušeta.


Vjerni gosti


I u Botelu većinu prometa čine gosti s tradicionalnih tržišta, Njemačke i Austrije. Iako, ima i nešto gostiju iz Francuske, a manji dio su i Mađari i Česi. No, Nijemci i Austrijanci i dalje su daleko najbrojniji. Ono što je jako dobro jest što u Botelu imaju i dosta gostiju povratnika.


– Tako je, imamo i nešto starih gostiju. Evo, primjerice imamo jedne goste iz Njemačke koji nam dolaze svaku godinu. A Botel je kao takav nešto drukčije, tako da mnogi ciljano dođu upravo kako bi isprobali taj doživljaj spavanja na brodu, dodao je voditelj Botela Marina.


A iako gostiju ima više nego ikada, te je sezona što se smještajnog djela tiče sjajna, primjećuje se da gosti štede na drugim troškovima i dvaput okrenu svaku kunu. Tako smo doznali da na »Marini« restoran radi i nešto slabije nego lani. Očito je da inflacija i crne najave za zimu goste ipak stavljaju u poziciju da paze koliko će potrošiti.