ZA ČIŠĆI OKOLIŠ

Tijekom akcije čišćenja iz dijela Velebita uklonjeno oko 20 kubnih metara smeća

Marin Smolčić

Čišćeno je područje između ceste Brušane - Baške Oštarije i rijeke Suvaje, s naglaskom na dijelove šume ispod ugibališta na ovoj cestiKako je i bilo planirano jučer je na širem području Brušanske dulibe u podnožju Velebita održana cjelodnevna akcija čišćenja u organiziji Rewilding Velebit zaklade i Parka prirode Velebit.


Kako nas je izvjestio Kruno Bošnjaković iz Rewildung Velebita u akciji je sudjelovalo 40-ak volontera iz Zagreba, Gospića, Senja i Karlobaga, pri čemu je prikupljeno oko 20 kubičnih metara raznog otpada. Čišćeno je područje između ceste Brušane – Baške Oštarije i rijeke Suvaje, s naglaskom na dijelove šume ispod ugibališta na ovoj cesti.


Mnogi su nesavjesni građani svoje smeće odbacivali s magistralne ceste Gospić-Karlobag, ali se smeće pronalazilo i uz makadamski prilaz koji vodi do izvorišnog dijela potoka Suvaja koji izvire u samom podnožju Velebita. Dobre vibracije sa provedene akcije stižu i iz Javne ustanove Park prirode Velebit koji skrbi o ovom dijelu Velebita.
U akciji je sudjelovalo 10 njihovih zaposlenika koji su zbog očito dobre kondicije sudjelovali u čišćenju na najzahtjevnijim, vrlo strmim dionicama, zajedno s puno mlađim planinarima koji su također bili dio ove velike i svakako vrlo poželjne akcije.