ZLATNI JUBILEJ

Thomas Langer već 50 godina vjeran Liburniji: “Ovdje sam čak upoznao i svoju suprugu”

Sandy Uran

Snimio: Mateo Levak

Snimio: Mateo Levak

Volim srdačnost vaših ljudi. Prekrasni su. No, imate i izvrsno more, prirodne ljepote, hranu – pršut i sir te ostale domaće delicije – naglasio je Thomas Langer.LOVRAN – Volim ovaj kraj jer su ljudi prekrasni – kazao nam je njemački turist Thomas Langer koji na Liburniji ljetuje punih 50 godina. Bio je to ujedno i povod za feštu koju je upriličio za svoje prijatelje iz ovoga kraja, s kojima se druži dugi niz godina, u Lovranskom pubu. Večeru je inaugurirao prigodnim govorom na hrvatskom jeziku, zahvalivši im se na dolasku te zaželjevši im ugodnu i lijepu večer.


Četrdesetak uzvanika uživalo je u finim delicijama od pršuta i sira do pečenja, a na kraju fešte koja se završila oko pola noći, jer tako nalaže novi zakon u vrijeme pandemije, i u voćnoj slavljeničkoj torti. Za izvrsnu glazbenu atmosferu na improviziranom plesnom podiju zaslužni su bili Zoran, Adriano i Sanjin, odnosno Trio Dellboys.
– U Medveji sam počeo ljetovati odmalena. Dolazio sam s mamom, tatom i bratom Andreasom, koji nije večeras s nama na proslavi, ali će nam se na ljetovanju pridružiti ovih dana. No, moja mama Irmgard je večeras ovdje s nama. Jako sam sretan zbog ove proslave – kazao nam je Thomas i istaknuo što najviše voli u Hrvata.


Medveja i Lovran


– Volim srdačnost vaših ljudi. Prekrasni su. No, imate i izvrsno more, prirodne ljepote, hranu – pršut i sir te ostale domaće delicije. Tijekom ljeta supruga i ja boravimo u apartmanu u Medveji kod Mirjane i Milana Valentin. A u jesen i na proljeće boravimo u apartmanu u Lovranu. Da, dosta često smo u Hrvatskoj, moglo bi se reći, ponekad i pet puta godišnje.
S Thomasom u društvu bila je i njegova supruga Frauke koja nam je odmah priznala da obožava naš kraj te nam ispričala kako su se upoznali.
– U Mošćeničkoj Dragi smo se prvi put susreli na brodu kad smo išli roniti. Bilo je to prije 12 godina. Potom smo se oženili te otišli na medeni mjesec u Dubrovnik, kojem se uvijek vraćamo za proslavu godišnjice braka. Prelijepo je. Volimo dolaziti u Hrvatsku i posebno boraviti u malim prelijepim gradićima bogatim kulturnim znamenitostima – kaže Frauke Langer koja je vlasnica sportskog kluba za žene »Miss sporty«, dok se njen suprug Thomas, s kojim živi u Aspergu u blizini Stuttgarta, bavi zaštitarskim poslovima.


Supružnici su priznali da vole obilaziti umjetničke galerije, ateljee, koncerte tijekom odmora, ali isto tako ići planinariti na Učku.
– Imam jako puno prijatelja ovdje, koje poznajem od mladih dana i njegujem dugogodišnja prijateljstva, tako da mi je to najvažnije – kazao je Thomas s puno emocija.


Prigodni darovi


– Volimo sve specijalitete ovoga kraja, i ribu i meso, a posebno istarski pršut i sir. Svu hranu koja dolazi iz domaće radinosti – naglasio je slavljenik kad smo pričali o gastrodelicijama.
Presretan, tijekom večeri je primio i nekoliko prigodnih darova, između ostalog i od Turističke zajednice općine Lovran, koji mu je uručio njegov dugogodišnji prijatelj Sanjin Pavinčić, koji nam je rekao da su se upoznali u njegovom pubu te da su se odmah sprijateljili. I to toliko da su Pavinčić i njegova supruga Jadranka bili gosti Langerovih u Aspergu jednom prilikom.


Jadranka Pavinčić je tijekom večeri pomno motrila da sve bude »pošlihtano«, pa tako i voćna torta s kojom je privedeno kraju ovo druženje Thomasa Langera i njegove obitelji s prijateljima iz Medveje i Lovrana.